Omaž slavnom umetniku

(KURIR TV) VESIĆ NAJAVIO: Endi Vorhol dobija spomenik u Beogradu

Beograd -

Knjiga "Dnevnici" Endija Vorhola, koju je objavila izdavačka kuća "Albion Books", predstavljena je danas u Kulturnom centru Beograda.

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

O Vorholu, slikaru, režiseru, piscu, glumcu i uticaju koji je imao na svetsku umetnost ali i našu, govorili su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradski menadžer Goran Vesić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i muzički kritičar, istoričar i teoretičar Momčilo Rajin.

- Mogu da kažem da mi je Vorhol pomogao kada sam postajala gradonačelnica Novog Sada jer sam organizovala izložbu originalnih slika, koji su stigli iz muzeja u Slovačkoj, odakle je poreklom. Ja sam jedan od retkih obožavalaca lika i dela Vorhola i značajno je uticao na moj put - rekla je Maja Gojković.

- Vorhol je uspeo da pomiri dva sveta, visoku umetnost i popularnu kulturu, a njegovo delo se iščitava sa brojnim kontroverzama - rekao je Rajin.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je sve što je uradio Vorhol bilo značajno za osvajanje sloboda svih umetnika koji su došli kasnije kako bi bili prihvaćnih od onih koji odlučuju šta je umetnost i podsetio na povezanosti Vorhol i Srbije - u filmu "Frankenštajn" došao je u Srbiju da pronađe najbolji model...

Vesić je zahvalio na poklonu, statui Endija Vorhola koju je donirao direktor Filmskih novosti Vladimir Tončić, i poručio da će Grad dati nekoliko predloga, a Beograđani će odlučiti gde će stajati spomenik.- On i njegova dela su uticala na mene kao srednjoškolca, učila su me da razmišljam kritički - rekao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track