Mali: Novogodišnja rasveta dovodi nove turiste i mi od nje zarađujemo
Foto: Beta/Milan Obradović

Narednih godina biće investirano više

Mali: Novogodišnja rasveta dovodi nove turiste i mi od nje zarađujemo

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je jutros da novogodišnja rasveta donosi nove turiste i zaradu Beogradu, i da će zato narednih godina u nju biti još više investirano.

Foto: Milan Obradović
Foto: Milan Obradović

"Mi ćemo nastaviti da investiramo u novogodišnju rasvetu iz godine u godinu, sve više i više, jer to dovodi turiste. Od novogodišnje rasvete mi zarađujemo novac, a želimo da grad bude svetao i lep, da daje pravu prazničnu atmosferu i time ćemo se baviti ", kazao je Mali.

On je naveo da je tokom prvih šest meseci ove godine Beograd imao više turista nego cele 2015. i da se u narednoj godini očekuje još više gostiju.Gradonačelnik je negirao pojedine navode iz medija da je tender za novogodišnju rasvetu bio namešten i rekao da je reč o standardnoj proceduri, kao i u drugim velikim gradovima kao što je Beč.

Foto: Milan Obradović
Foto: Milan Obradović

"Oni koji vide da Beograd ikada bolje nije bio osvetljen, nikada nije bio veći broj turista u gradu. Eto, to ih nervira i dovodi u problem. Meni je žao zbog toga", kazao je Mali. On je najavio da će naredne godine početi izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Park prijateljstva na Novom Beogradu, a planira se i izgradnja nove autobuske stanice u novobeogradskom bloku 42, kao i početak rekonstrukcije Centra "Sava".

Počeće i projekat beogradskog metroa, čija izgradnja bi mogla da počne za dve i po do tri godine. "Nikada privredni ambijent nije bio bolji. Tokom ove godine posao je našlo 42.000 ljudi. Nikada nije bilo više preduzetnika, registrovano ih je 60.000, što je 5.000 više nego pre tri godine", kazao je Mali.

Foto: Milan Obradović
Foto: Milan Obradović

Kao cilj u 2017. godini on je najavio nastavak konsolidacije javnih finasija, čime će se obezbediti nove investicije, kao i pomoć za gradjane kojima je neophodna."Mi smo u protekle tri godine vratili ukupno 443 miliona evra starog duga, koji je iznosio milijardu i 120 miliona. 30 odsto smo vratili starog duga, bez dinara novog zaduženje. Deficit smo sa 20 odsto smanjili na ispod pet. To su ogromni pomaci u javnim finansijama", rekao je Mali.

"Registrovano 60.000 preduzeća"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da privredni ambijent u Beogradu nikada nije bio bolji i da je u gradu registrovano 60.000 preduzeća.Ove godine smo odlučili da godišnji izveštaj o radu predstavimo u fabrici "Meita". To je prva fabrika izgrađena na području Beograda za više od 10 godina i znak je oporavka Beograda i Srbije, rekao je Mali. Prema njegovim rečima, stvari u glavnom gradu se kreću napred, a tako je i u celoj Srbiji.

U Beogradu imamo 500 gradilišta, a bez dodatnog zaduživanja smo vratili 30 odsto starog duga i to su veliki pomaci u javnim finansijama, istakao je Mali.Kako je objasnio, naredne godine počinje izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan sa Parkom prijateljstva, a počeće i rekonstrukcija Sava centra.Što se tiče slučaja Savamala, gradonačelnik je rekao da nema šta novo da doda.Čekamo šta će nadležni organi da kažu, a do tada idemo dalje, ležemo i budimo se sa idejom da Beograd bude lepše mesto za život, kaže Mali.Dodaje da će Beograd nastaviti da ulaže u novogodišnju rasvetu, jer to privlači turiste.Sve što ulažemo, ulažemo iz ušteda koje smo ostvarili. Ne uzimamo nove kredite i od onoga što uštedimo ulažemo u sređivanje grada, kupovinu novih autobusa, izgradnju vrtića, objasnio je Mali. (kraj) is 09:46

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track