ŠARČEVIĆ I VESIĆ: Povećaćemo prijem dece u vrtiće
Foto: Beoinfo

ŠARČEVIĆ I VESIĆ: Povećaćemo prijem dece u vrtiće

Beograd -

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić, članica Gradskog veća Tatjana Popović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišli su danas vrtić „Skadarlija”.

Gradski menadžer zahvalio je ministru Šarčeviću što je za prvu posetu odabrao upravo beogradski vrtić, čime je ukazao na značaj Beograda i predškolskog obrazovanja kome u prošlosti nije bio pridavan značaj kakav treba da ima u sistemu obrazovanja.

- Danas deca postaju funkcionalno pismena sa tri godine, što govori da predškolsko obrazovanje mora biti deo ukupnog sistema obrazovanja. Beograd je ove godine u vrtiće upisao oko 13.500 dece, što je najviše do sada, a podsetiću da smo od 2015. u ceo sistem uključili i privatne vrtiće, gde je upisano oko 6.500 dece. Nadamo se da ćemo sa mrežom osnovnih škola kapacitet povećati za oko 1.500 dece, što znači da ćemo dobiti nove kapacitete jer će biti obezbeđen novac za renoviranje tih ustanova. To svakako neće biti dovoljno jer svake godine u Beogradu se u prvi razred upisuje 19.000 mališana, što govori da ćemo u narednom periodu morati da učinimo mnogo više kako bi više dece moglo da dobije mesta u predškolskim ustanovama - rekao je Vesić.

Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija

On je podsetio da je ove godine Grad Beograd otvorio novi vrtić u Mileve Marić Ajnštajn sa 120 mesta, kao i da su renovirane dve centralne kuhinje sa 4.500 obroka.

- Predstoji nam veliki posao da obezbedimo novih 1.000 do 1.500 mesta u već postojećim kapacitetima u osnovnim školama i da preko javno-privatnog partnerstva zainteresujemo one koje ozbiljnije žele da se bave ovim poslom i tako stvorimo više kapaciteta.

- Novac za izgradnju novih vrtića nije lako obezbediti jer jedan vrtić košta oko 200 miliona dinara, ali mi se trudimo da uz pomoć ministarstva nađemo načine i da animiramo kompanije da se preko javno-privatnog partnerstva uključe u ovaj proces kako bi što više dece išlo u vrtiće i bilo spremnije za život u 21. veku - kazao je Goran Vesić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da predškolski modeli moraju da se uključe u obrazovanje i najavio da će đaci u vrtićima imati svoj obrazovni broj.

- Od februara 2017. počinjemo da koristimo kredit od 50 miliona dolara i sa Svetskom bankom počinjemo da radimo na ukupnoj mreži predškolskih ustanova u celoj Srbiji. U Beogradu smo mesecima unazad radili na optimizaciji mreže i to je ogroman posao na planu gradnje, obuke, planova i programa, kao i zakona, gde nastojimo da ceo proces ima sistemski tok - kazao je ministar Šarčević. Domaćini i gosti obišli su potom više soba i radionica i prisustvovali novogodišnjoj predstavi koju su priredile vaspitačice i deca vrtića „Skadarlija”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track