ŠTRAJK UGOVORACA U GRADSKOJ ČISTOĆI: Rade preko agencija, bez opreme i prava na bolovanje i odmor
Foto: Nebojša Mandić

Neki već dobili otkaze

ŠTRAJK UGOVORACA U GRADSKOJ ČISTOĆI: Rade preko agencija, bez opreme i prava na bolovanje i odmor

Beograd -

BEOGRAD - Radnici JP Gradska čistoća koji su u tom preduzeću već više godina zaposleni na ugovor održali su jutros štrajk upozorenja i saopštili svoje zahteve upravi, od koje očekuju odgovor do 15. januara, inače, kako navode, stupaju u generalni štrajk. Jutros im se obratio izvršni direktor operative, ali navode da im ništa konkretno nije rekao.

Problem su i radni status i sredstva za rad. Kako nezvanično saznajemo, u toku današnjeg dana podeljeni su otkazi pojedinim ugovorcima u pogonu Novi Beograd.

Nezadovoljni svojim radnim statusom, traže da se to pitanje reši, jer su, kako navode, pojedinci na ugovoru o privremeno-povremenim poslovima i zaposleni preko raznih agencija i po 10, 12 godina.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Ugovorci" traže da im se izjednače prava sa stalno zaposlenima, naročito jer nemaju pravo ni na godišnji odmor ni na bolovanje, iako rade težak fizički posao. U 2015. i 2014. godini pojedini od njih su potpisivali i po tri ugovora, na kojima im je samo, kako navode, promenjeno radno mesto, na primer vozila koja voze. Radnik na iznošenju smeća svoje radno vreme provodi napolju, po vetru, kiši, snegu, a sada ne sme ni da se razboli.

Oni su, među svojim zahtevima, naveli da žele da se odrede kriterijumi za prijem radnika u stalni radni odnos, jer je, kako kažu, poslednjih meseci za "kancelarijske poslove" primljeno više ljudi nego zadnjih nekoliko godina, dok su oni ostali i bez dela decembarske plate.

Inače, od ukupno oko 1.600 zaposlenih, 950 je zaposleno "na ugovor", dodaju. "Ugovorci" navode da deponija Vinča nikad nije izgledala gore, da nemaju čime da raspoređuju smeće koje se izbaci. Sa HTZ opremom se kasni, nemaju je već mesecima, kažu.

Ilustracija, Foto: FoNet
Ilustracija, Foto: FoNet

Vozni park im je unazađen, kako navode. Nema dovoljno vozila, a vozače primoravaju da na ulicu izađu sa neispravnim, tvrde.

Na sve, primanja za decembar su im umanjena jer, kako kažu, bord direktora nije dobro napravio plan za 2016.

Štrajk upozorenja trajao je do dva časa, kada su se "ugovorci" vratili svojim radnim obavezama, ali najavljujući da će, ukoliko ne dobiju odgovor na zahteve do 15. januara, stupiti u generalni štrajk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track