Beskućnici i deca sa ulice spas od debelog minusa mogu naći u Prihvatilištu i Svratištu
Foto: Marina Lopičić

Pred Ledeni talas

Beskućnici i deca sa ulice spas od debelog minusa mogu naći u Prihvatilištu i Svratištu

Beograd -

BEOGRAD - Ledeni talas koji će u narednih nedelju dana pogoditi našu zemlju najteže će pasti onima koji nemaju krov nad glavom - kojima je ulica jedini dom.

U Svratištu za decu u Krfskoj ulici u Beogradu, kao i Prihvatilište za odrasla i stara lica kažu da su spremni da prime veći broj mališana, odnosno odraslih koji nemaju kuda.

Socijalna radnica u Svratištu za decu u Krfskoj, Dragana Teodorović, kaže da je od početka zime povećan broj dece koji dolaze i da dnevno više od 40 mališana tu dobije tri topla obroka, uče, rade na komjuteru, doniju toplu odeću i obuću. U oba objekta na evidenciji imaju 260 korisnika.

"Tokom ledenog talasa očekujemo više mališana, jer svake godine je tako. Mi smo spremni, organizovani, tako da svako dete koje dođe u svratište dobiće tri obroka, toplu garderobu, šal, kapu", kaže Teodorović.

Spremni jesu da prihvate veći broj dece,ali uvek nedostaju garderoba, obuća, slatkiši, sredstva za higijenu.

Za one starije koji nemaju gde vrata Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici otvorena su 24 sata. Kapacitet ustanove je 104 mesta, a oni već sada na smeštaju imaju 150 korisnika, ali to ih neće sprečiti da prime još ljudi.Sobe su već prepune, pa su kreveti poređani i duž hodnika.

U pojedinim krevetima i po dvoje ljudi. Ali ne bune se, sve je bolje od hladne klupe u parku ili kartonske kutije u napuštenoj kući.Mnogi su toliko bolesni da ne mogu da ustanu iz kreveta.

O njima brine šest negovateljica i šest medicinskih sestara.Kordinatorka stručne službe Suzana Milovanović kaže da su tokom predstojećeg hladnog talasa spremni da prime sve one kojima pomoć bude neophodna."Imamo dovoljan broj dušeka i ako bude bilo potrebe mi ćemo u našoj trpezariji u toku večeri pomeriti stolove i staviti dušeke da imaju ljudi gde da prespavaju", rekla je Milovanović.

Ona kaže da hrane ima dovoljno, da su dežurstva pojačana, te da je sve podignuto na jedan viši nivo.

"Mi smo spremni za veći broj korisnika, a grad je spreman da naše potrebe podmiri", rekla je ona. Podsetila je da Grad Beograd finansira tu ustanovu, da su sve potrebe pokrivene, ali da je i svaka pomoć pojedinaca i kompanija dobrodošla - pomoć u garderobi, sredstvima za ličnu higijenu, pelenama za odrasle, konzerviranoj hrani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track