(FOTO PRIČA) LOMLJENJE BOŽIČNE ĆESNICE NA TRGU REPUBLIKE: Mali Đorđe (5), osvojio prvi zlatnik
Foto: Tanjug Tanja Valič

Kolač težak 200 kg.

(FOTO PRIČA) LOMLJENJE BOŽIČNE ĆESNICE NA TRGU REPUBLIKE: Mali Đorđe (5), osvojio prvi zlatnik

Beograd -

Beograđani su danas u podne na Trgu Republike lomili božićni kolač - česnicu, u kojoj su bila tri zlatnika i devet srebrnjaka, a deci je podeljeno 2.500 slatkiša

1 / 7 Foto: Tanjug Tanja Valič

Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Grubanoski rekao je novinarima da Unija pekara 26. put peče česnicu koja je ovog puta bila teška 200 kilograma, a mešena je i pečena sedam sati. Podeljena je na više od 2.000 komada.

Za izradu još jedne, manje pogače, od 70 kilograma i izdeljene u 750 komada, utrošensa tri ipo sata. Grubanoski je kazao da su tri zlatnika poklon kompanije "Lesafre", a devet srebrnjaka dar su zlatare "Veselinović".

Jedan od tri zlatnika dobio je petogodišnji Đordje Arsić, koji je prvi put učestvovao u podeli česnice, dok su među nalazačima srebrnjaka Uroš Antić, Pavle Videnović, Konstantin Garović, Luna Dobraš i drugi.

Deci koju su roditelji doveli uprkos hladnoći, uručeni su pokloni - krofne, lenje pite i kroasani.

U izradi pogača učestvovali su pekari iz pekare As "Braća Stanković" iz Grocke, pekare Trimčević, pekara Majo, Nikodinovski i Grubanoski. "Božićna česnica" koja je u centru glavnog grada okupila stotinak Beograđana obezbeđivale su jake policijske snage.

Česnica je u podne lomljena i u opštini Grocka i u njoj su se nalazili po jedan zlatni, srebrni i bronzani novčić.

Predsednik Opštine Zvezdara uručio je zlatnik i poželeo zdravlje i uspeh roditeljima bebe koja je u Gradskoj bolnici u toj opštini prva rodjena na Božić. Zlatnik je uručen porodici Subotić, čija ćerka je rođena sa 2.350 grama.

U porodilištu Gradske bolnice na Badnji dan rođeno se sedam beba, a u božićno jutro dve.

KURIR TV LOMLJENJE BOŽIĆNE ČESNICE NA TRGU REPUBLIKE: Pronađeni prvi zlatnici i srebrnjaci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track