ZIMA U BEO ZOO- VRTU: Životinje dobro podnose hladnoću, medvedima, vukovima više smeta vetar i kiša
Foto: Printscreen

Ekstremno niske temperature

ZIMA U BEO ZOO- VRTU: Životinje dobro podnose hladnoću, medvedima, vukovima više smeta vetar i kiša

Beograd -

BEOGRAD - Sve životinje u Beogradskom zoološkom vrtu imaju zimovnike, ali više od ekstremno niskih temperatura životinjama smetaju padavine i vetar, objašnjava veterinar u Beo zoo vrtu Jožef Ezveđ.

''Životinje sa tropskih, ali i drugih predela sa blažom klimom nego što je kod nas, su za vreme hladnih dana u zimovnicima - zatvorenim prostorijama, štalama... gde su zaštićene od spoljnih nepogoda, odnosno niskih temperatura i padavina - snega i kiše'', rekao je Ezveđ.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Prema njegovim rečima, sa hladnim danima problem nemaju životinje koje su sa severa - polarni medvedi, artički vukovi, lame..., ali se i oni sklanjaju u svoja skrovišta kada su verat i kiša. Kako kaže, to pokazuje da su bas vetar i padavine ''veći neprijatelji'' životinja od ekstremno niskih temperatura koje su pogodile Srbiju.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

(KURIR TV) ZIMA U BEOGRADSKOM ZOO VRTU: Kako životinje podnose LEDENE DANE

''Nijedna životinjska vrsta ne voli vetar'', objašnjava Ezveđ. Dodaje i da životinje u vrtu nisu direktno poreklom iz divljine, već da su mnoge došle iz drugih ili su se rodile baš u Beo zoo vrtu tako da su se navikle na klimu. Tako se, čak i one životinje koje zimu provode u svojim zimovnicima, povremeno puštajaju napolje kada temperatura to dozvoli.

(KURIR TV) Pogledajte kako životinje podnose ledeno doba u Beo zoo vrtu

''Kada temperatura dozvoli puštamo ih napolje da naprave počasni krug. Lavovi to jedva čekaju, a zebre se raduju, skaču, samo što se ne grudvaju'', ističe Ezveđ. On navodi da su toko ovih ledenih dana u Zoo vrtu zaštićene i ptice. Pa tako labudovi i patke imaju sklonište - indijanske šatore od trske, kada im je hladno da se kupaju u veštačkom jezeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track