Najnovije vesti

LSV POZIVA: Uključiti predstavnike Vojvodine u pregovore sa EU
Foto: Dragana Udovičić

Evropske integracije Srbije

LSV POZIVA: Uključiti predstavnike Vojvodine u pregovore sa EU

Politika

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je danas vlasti da uključe predstavnike Vojvodine u pregovore sa EU i donesu Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

LSV konstatuje da je Srbija načinila niz koraka u evopskim integracijama i otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU, ali napominje da je neophondno u pregovore uključiti i predstavnike Vojvodine.

Ova stranka kaže i da je kranje vreme da se donese Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, koji se, kako napominju, stalno odlaže i na šta ukazuje i Evropska komisija.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Podsetimo, i izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister je, u svom izveštaju, preporučio da je potrebno bez odlaganja doneti Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine i da vojvođanska autonomija ne bi trebalo da bude oslabljena," navodi se u saopštenju LSV.

Zato je, kako ističe LSV, kranji trenutak da Vojvodina dobije Zakon o finansiranju nadležnosti i da republička Vlada u proces pregovora sa EU uključi regionalne i lokalne vlasti, jer preko 70 procenata svega o čemu se pregovara upravo će morati da se implementira na nižim nivoima vlasti.

"Pregovaračkim timovima su potrebni stručnjaci ne samo iz vojvođanske administracije, nego razni drugi eksperti iz Vojvodine i profesori sa Univerziteta u Novom Sadu," navodi se u saopštenju.

Istine radi, nije samo aktuelna vlast ta koja ignoriše ulogu Vojvodine u procesu EU integracija, navodi LSV.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...