VEČNA KUĆA U BEOGRADU KO KVADRAT STANA U SRBIJI: Prodaju GROBNA MESTA za 150 evra po kvadratu!
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Prodaja parcela

VEČNA KUĆA U BEOGRADU KO KVADRAT STANA U SRBIJI: Prodaju GROBNA MESTA za 150 evra po kvadratu!

Beograd -

Groblje u Malom Mokrom Lugu, nadomak auto-puta, u poslednje tri decenije nekontrolisano se i nelegalno širi, bez evidencije ko se sahranjuje i koliko grobnih mesta ima.

Veliki broj grobova je pod vodom, zbog izlivanja kanalizacije, jer se prilikom sahranjivanja nije vodilo računa o ekološkim i sanitarnim uslovima zemljišta, tvrde predstavnici MZ Mali Mokri Lug.

OVDE STANOVE NIKO NIJE KUPIO DECENIJAMA: U ovim srpskim gradovima kvadrat 117 evra, ali ih niko neće

Osim dve parcele u vlasništvu Opštine Zvezdara i Republike Srbije, nekoliko hektara zamljišta Mokrolužani prodaju komšijama za sahranjivanje i od toga dobro zarađuju.

Na manje od deset kilometara od centra grada, groblje u Malom Mokrom Lugu proširilo se bez ikakvog reda, a kraj se ne nazire.

Oni koji su imali zemljište u blizini prvog seoskog groblja, gde mesta za sahranjivanje nema gotovo tri decenije, prodaju grobna mesta za 100 i 150 evra po kvadratu, u zavisnosti od lokacije.

Ispitivanje zemljišta za potrebe groblja nikada nije bilo.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Od 2000. godine nemamo evidenciju ko se ovde pokopava, jer se sahrane vrše bez službenog lica, a grobna mesta trajno prodaju, što je protivzakonito", rekao je Saša Petrović u ime MZ Mali Mokri Lug.

Jedan broh grobnih mesta ušao je i u deo gde bi trebalo da se izgradi spoljna magistrala tangenta, čak je prešao i preko budućeg puta, pa je neminovno da će država imati troškove zbog silnih ekshumacija nelegalnih grobova.

Brojevi telefona za prodaju grobnih mesta nalaze se svuda po groblju, pa se stiče utisak da je ovaj "biznis" potpuno legalan.

Prema nezvaničnim podacima, na ovom delu ima više od 30 vlasnika zemljišta, za ar se zaradi i do 25.000 evra, a kopanje rake naplaćuje se oko 70 evra.

- Svesni smo problema i na moju inicijativu formirali smo radnu grupu, prvi put posle 17 godina, koja će se ozbiljno baviti ovim slučajem - kaže Miloš Ignjatović, predsednik Opštine Zvezdara.

Novinari su zatekli meštane koji su sređivali svoja grobna mesta , kupljena još pre 27 godina.

- Ovo se od devedesetih godina širi nenormalnom brzinom, noću je puno narkomana, pa i izbeglica koji se nastanjuju u velikim grobnicama - kaže jedan od meštana.

Na obodu groblja, neki vlasnici zemljišta napravili su celu mrežu opsega za grobnice i prodaju ih kao da je reč o legalnom poslu. Od kanalizacije se širom groblja širi smrad, a oko nagomilanog smeća okupljaju se psi lutalice.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track