RADOVI U URGENTNOM: Za desetak dana počinje obnova 2 operacione sale, u planu i sređivanje 7 klinika
Foto: Zorana Jevtić

Najava ministarke Zorane Mihajlović

RADOVI U URGENTNOM: Za desetak dana počinje obnova 2 operacione sale, u planu i sređivanje 7 klinika

Beograd -

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i predsednica Radne grupe za obnovu i gradnju zdravstvenih ustanova Zorana Mihajlović najavila je danas da će za desetak dana početi obnova dve operacione sale u Urgentnom centru u Beogradu.

Mihajlović je podsetila da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo 260 miliona dinara za pripremu projektno-tehničke dokumentacije sedam zdravstvenih institucija.

Iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope biće rekonstruisani Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar KCS, Klinika za neurohirurgiju KCS, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", KBC Zemun i KBC "Dr Dragiša Mišović-Dedinje".

- To je zajednički rad Ministarstva zdravlja, Kancelarije za upravljanje projektima, svih direktora zdravstvenih centara i Kliničkog centra u Beogradu. Izdvojili smo novac, 260 miliona dinara da uradimo sve projekte, jer bez toga nema gradnje, kazala je Mihajlović novinarima.Ona je izrazila očekivanje da ćemo već tokom leta imati izvođača za ustanovu u Tiršovoj i "Dragišu Mišović".

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

- To su sigurno dve ustanove koje idu odmah budući da je jedan deo dokumentacije za Dragišu Mišović potpuno spreman, a za Tiršovu se radi. Nakon toga idu i sve druge - rekla je Mihajlović.Ona je dodala da prvo počinje za desetak dana obnova dve operacione sale u Urgentnom centru i da je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Urgentnim centrom pripremilo dokumentaciju.

- Mi smo upisali imovinu. Čekalo se na to oko 40 godina - dodala je Mihajlović. Ona ističe da je važno da se urade te dve operacione sale da bi mogli da radimo dalje rekonstruciju ostalih ostalih zdravstvenih centara.

- Verujem da smo na dobrom putu da u naredne dve godine imamo sve rekonstruisano, dograđeno i izgrađeno, kako bi imali sve što je potrebno da Beograd ima - rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da sa dve banke Vlada Srbije radi na obnovi zdravstvenih centara, koje finansiraju te projekte - banka Saveta Evrope, koja će finasirati najveći deo projekta u Beogradu i EIB, zajedno sa Ministarstvom zdravlja.Mihajlović je istakla da mora svaka zdravstvena ustanova u Srbiji da bude dobro tehnički opremljena.

- Da naši lekari rade najbolje što mogu, a naši građani da se osećaju onako kako to dolikuje kada uđu u zdravstvenu ustanovu - dodala je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja