REKONSTRUKCIJA SAOBRAĆAJNICA: Od aprila radovi na Slaviji, Bulevaru oslobođenja i Mije Kovačevića
Foto: Nebojša Mandić

Beograd

REKONSTRUKCIJA SAOBRAĆAJNICA: Od aprila radovi na Slaviji, Bulevaru oslobođenja i Mije Kovačevića

Beograd -

Obnova tri velika saobraćajna poteza u Beogradu, o čijoj obnovi se priča već godinama, počinje u aprilu.

Reč je o deonicama, Ulica Mije Kovačević, Bulevar oslobođenja i Trg Slavija, čije rekonstrukcije konačno počinju ovog proleća.

Kako je pojasnio v.d. sekretara za investicije Luka Petrović, radovi će biti sveobuhvatni kako bi ova tri saobraćajna pravca dobila bolju tramvajsku protočnost, uređene saobraćajne trake i kanalisane tokove, sa akcentom na veću bezbednost i bolju koordinaciju u saobraćaju na čitavom potezu.

Danas bi trebalo da bude potpisan ugovor sa izvođačem radova.

"Krajem aprila trebalo bi da se najpre krene s rekonstrukcijom Ulice Mije Kovačević, u delu od tramvajske okretnice do skretanja za „Gradsku čistoću”. Nedugo zatim kreću i radovi u Bulevaru oslobođenja i od tada će se odvijati uporedo na obe lokacije", istakao je Petrović.

On je precizirao da će se potez od tramvajske okretnice kod Omladinskog stadiona do Vukovog spomenika raditi u četiri faze, te da će se sukcesivno zatvarati saobraćaj po deonicama.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Javni gradski prevoz će raditi, ali izmenjnim trasama u zavisnosti od trenutne faze radova.

Za radove u zoni Trga Slavija i Bulevara oslobođenja već je poznato da će se saobraćaj odvijati pravcima Makenzijeva - Kralja Milana i Nemanjina - Bulevar oslobođenja.

Beogradska ulica na potezu Trg Slavija - Njegoševa biće jednosmerna u smeru ka Njegoševoj. Sve vreme izvođenja radova biće onemogućen prilaz Trgu Slavija iz ulice Svetog Save i iz Deligradske, najavio je Petrović.

"Radovi na ovim deonicama biće obimni, te nas očekuje rekonstrukcija tramvajskog koloseka i to kompletna zamena kolosečne konstrukcije, sa zamenom i uvođenjem modernijeg oslanjanja tramvajskih šina. Zatim će se zameniti stubovi i kompletna kontaktna mreža, kao i kompletna kolovozna konstrukcija i sistem odvodnjavanja površinskih voda sa kolovoza. Definisaće se saobraćajne trake, a duž čitavog poteza je predviđeno da postoje četiri saobraćajne trake za kretanje automobila. Predviđena je i zamena kompletne horizontalne i vertikalne signalizacije i uvođenje modernog sistema za upravljanje semaforima, kao i modernizacija javne rasvete", rekao je Petrović i dodao da je posebno atraktivan deo projekta koji se odnosi na izgradnju biciklističke staze dužRuzveltove i Mije Kovačevića, kao i u Bulevar oslobođenja, od Bokeljske petlje do Tiršove.

Deo projekta je i sanacija nadvožnjaka iznad Cvijićeve ulice.

Plan odvijanja saobraćaja za vreme radova je dogovoren sa Sekretarijatom za saobraćaj, a svi učesnici u saobraćaju biće blagovremeno obavešteni posredstvom medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track