PROBLEM U MATEMATIČKOJ GIMNAZIJI: Genijalcima predaju tehnološki viškovi
Foto: Dado Đilas

Muke s kadrovima

PROBLEM U MATEMATIČKOJ GIMNAZIJI: Genijalcima predaju tehnološki viškovi

Beograd -

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ova škola od posebnog nacionalnog značaja ne može da zaposli visokostručne profesore

Matematička gimnazija, škola od posebnog nacionalnog značaja, primorana je da zapošljava tehnološke viškove drugih škola da predaju talentovanoj deci, a sve zbog privremene zabrane zapošljavanja u javnom sektoru koja je i dalje na snazi.

Vlada Srbije uvela je privremenu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru pre tri godine, a ova mera je produžena i na ovu godinu. Tokom te tri godine određen broj profesora Matematičke gimnazije otišao je u penziji, ali zbog zakona - novi stručnjaci ne mogu da se zaposle.- Neki od prethodnih ministara prosvete sa sindikatom je sklopio dogovor o tehnološkim viškovima, a zatim je to ušlo u kolektivni ugovor koji se odnosi na sve škole, uključujući i Matematičku gimnaziju. Mi smo se tako našli u besmislenoj situaciji, gde umesto da izuzetne učenike podučavaju izuzetni profesori, mi dobijamo tehnološke viškove iz drugih škola - rekao je direktor ove škole Srđan Ognjanović. On pojašnjava da to praktično znači da bi u Matematičku gimnaziju na mesto penzionisanih profesora došli oni koji su u drugim srednjim školama najlošije ocenjeni.- Kad je reč o stručnosti kadra, potrebe Matematičke gimnazije su zahtevnije zbog intenzivnijeg i naprednijeg programa i natprosečne dece koja upisuju ovu školu, tako da ova odluka u najmanju ruku deluje nepromišljeno - smatra Ognjanović. Prošle godine je Matematička gimnazija proslavila 50 godina postojanja, a za to vreme je kroz ovu školi prošlo 7.000 učenika koji su svojoj zemlji doneli 480 medalja i 500 doktorata.

Ministar ŠarčevićODLUKA JE NA DIREKTORIMAUpitan o navodima da penzionisane profesore zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru zamenjuju bivši zaposleni koji su ranije proglašeni tehnološkim viškom, ministar prosvete Mladen Šarčević je pojasnio da je taj problem rešen dogovorom i da će nov zakon obezbediti „visoke kompetencije direktorima“ da ne bi dolazilo do sličnih situacija.

J. PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track