Najnovije vesti

(VIDEO) ZAVRŠEN DANAŠNJI PROTEST: Demonstranti zakazali novi skup za sutra u 18h
Foto: Espreso

(VIDEO) ZAVRŠEN DANAŠNJI PROTEST: Demonstranti zakazali novi skup za sutra u 18h

Beograd

Kao i prethodnih dvanaest dana, i danas su se demonstranti skupili da izraze svoje nezadovoljstvo rezultatima predsedničkih izbora.

Skup je počeo oko 18.30, kada su sišli na kolovoz i blokirali saobraćaj. Okupljanje je kasnilo oko pola sata jer se na istom mestu održavao 57. skup vernika koji se protive potapanju valjevske Gračanice, crkve iz 15. veka koja je potopljena punjenjem veštačkog akumulacionog jezera. Uz zvuke pištaljki i truba, kao i transparente "Protiv terora vlasti" i zastave Srbije, učesnici protesta krenuli su ka Terazijama.

Demonstranti su, takođe, uzvikivali "Vučiću lopove, pokrao si izbore!", "Izlazite napolje!" i "Dole diktatura!". Nakon toga kolona se uputila preko Trga Republike i Makedonske ulice do Radio -Televizije Srbije, gde su demonstranti nakratko zastali i uzvikivali "Hoćemo ostavke!".

U trenutku dok su se učesnici protesta nalazili ispred zgrade Javnog servisa RTS, naišla su kola Hitne pomoći sa uključenim rotacionim svetlima. Demonstranti su se razmakli da kola Hitne pomoći prođu, što je izazvalo aplauz okupljenih. Skup je završen šetnjom do Doma Narodne skupštine, odakle je povorka i krenula, uz uzvike "Sutra u 18!", odnosno najavu da će protest biti nastavljen u nedelju u 18 časova. Na skupu nije bilo vidno prisustvo uniformisane policije, osim saobraćajaca koji su zatvarali ulice kojima je kolona prolazila.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije su počeli 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Građani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Vladi je dat rok do 17. aprila da ispuni njihove zahteve.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 dana protesta u 100 sekundi: Ovo su najzanimljiviji momenti uličnih demonstracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...