(FOTO) ČEKA SE U KOLONI: Ovo je red za besplatni pregled kože na Trgu Republike!
Foto: Tanjug

Preventiva za rano otkrivanje melanoma

(FOTO) ČEKA SE U KOLONI: Ovo je red za besplatni pregled kože na Trgu Republike!

Beograd -

BEOGRAD - Zainteresovani građani i danas na Trgu Republike mogu da obave besplatan pregled kože.Preglede obavljaju dermatolozi iz vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a u okviru akcije "Pregled za sve" čiji je cilj rano otkrivanje melanoma.

U centru grada pregledi se obavaljaju od devet do 21 sat, a pregled, koji se obavlja bez uputa i zakazivanja, traje deset do 15 minuta.Pregledi su se obavljali i juče.

Dermatoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizniju dijagnostiku promena na koži.Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji, te lekari osobama koji imaju mnogo mladeža na koži savetuju redovne preglede.Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene.

U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama oboljevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja, ali se broj obolelih povećava svakih 5 godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Poseban problem je činjenica da se 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od 1 milimetar, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track