GOLGOTA SRBA U AFRICI: Priča o dušama vojnika
Foto: Vladimir Šporčić

NEPOZNATA ISTORIJA: IZLOŽBA SrPSKA AFRIKIJADA

GOLGOTA SRBA U AFRICI: Priča o dušama vojnika

Beograd -

Posle povlačenja kroz Albaniju, početkom 1916. godine, jedan deo naše vojske I civila prebačen je u severnu Afriku, gde su proveli oko tri godine

Izložba „Srpska afrikijada: 1916-1919“ o boravku naših vojnika u severnoj Africi nakon povlačenja preko Albanije otvorena je juče u Maloj galerije Doma Vojske Srbije.

Posle povlačenja kroz Albaniju, početkom 1916, jedan deo srpskih vojnika i civila prebačen je u severnu Afriku, gde su proveli oko tri godine.

Stari vojnici, mladi regruti, invalidi, žene, deca i đaci boravili su u bolnicama, vojnim logorima, kolonijama i domovima u Bizerti, Ferivilu, Tunisu, Alžiru i Udždi.

Njihov tačan broj se ne zna, ali procenjuje se da je više od 61.000 Srba prošlo kroz Tunis, Alžir i Maroko tokom Prvog svetskog rata.

- Njihov susret sa Afrikom nije prikazan samo kroz gole činjenice, oskudne podatke ili dobro poznatu priču o egzilu i stradanju nego i kroz svedočenja savremenika. Ovo nije priča samo o državi kao takvoj, već o pojedincima, njihovim životima, mislima i dušama.

Ovo je priča o tome kako su srpske herojske sudbine zlatnim slovima zapisane u svetsku istoriju - rekao je Petar Bošković iz Ministarstva odbrane, koje je pored Medija centra „Odbrana“ i izdavačke kuće „Klio“ jedan od organizatora izložbe.

U realizaciji izložbe pomogli su, eksponatima, materijalima i tehničkom podrškom, Istorijski muzej Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Narodna biblioteka Srbije, a biće otvorena do 17. juna.

Život u izgnanstvu

PREDSTAVE I NOVINE NA SRPSKOM

Srbi u egzilu u Africi priređivali su pozorišne i horske predstave za francusko osoblje i arapsko stanovništvo, a vremenom su čak počeli i da izdaju novine na srpskom jeziku. Veliki broj naših vojnika prebačenih u Afriku ostao je bez vida od povreda, pa je za njih organizovana i škola za slepe i učenje Brajeve azbuke.

Kurir / J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja