DSS: Beograđani se guše u kancerogenom dimu, Vlada i Grad da okupe stručnjake zbog deponije u Vinči
Foto: Marina Lopičić

Apel

DSS: Beograđani se guše u kancerogenom dimu, Vlada i Grad da okupe stručnjake zbog deponije u Vinči

Beograd -

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas Vladu Srbije i Grad Beograd da hitno okupe najkompetentnije stručnjake koji će utvrditi koje mere treba da se preduzmu i izrade plan potpune sanacije deponije u Vinči.

"Dok se Beograđani već danima guše u dimu punom kancerogenih supstanci, Vlada, Ministarstvo za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ćute, kao da se ne radi o ekološkoj katastrofi koja će da ostavi nesagledive posledice na zdravlje stotina hiljada ljudi", ocenili su iz DSS.

DSS je u saopštenju navela i da "glumeći aktivnost", čelnici Grada Beograda organizuju telefonsku sednicu Štaba za vanredne situacije i saopštavaju da će "redovno da se vrši monitoring zagadjujućih materija u vazduhu".

"Time svesno i krajnje neodgovorno obmanjuju javnost, jer dekan Hemijskog fakulteta (Ivan) Gržetić tvrdi da se koncentracije supstanci najopasnijih za ljudsko zdravlje "mere na specijalnim uredjajima koje Srbija nema"? Kakav će to monitoring da se vrši i čemu će da služi, sem objavljivanju utešnih lažnih obaveštenja da nema mesta zabrinutosti", ukazali su iz DSS.

Dodaje se i da je "nedopustivo je da se sve završi čekanjem vetra povoljnog pravca, lažnim informacijama i politikantskim spinovanjem, ponavljanjem tvrdnji da nema važnijeg pitanja od fiskalne konsolidacije i stabilnosti regiona".

Građani Beograda se danima putem društvenih mreža žale na neprijatan miris koji dopire sa deponije u Vinči.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track