IZGLEDA KAO IZ 1966: Skadarlijska česma sanirana po originalnom projektu
Foto: AP

Srcu grada vraćen prvobitni izgled

IZGLEDA KAO IZ 1966: Skadarlijska česma sanirana po originalnom projektu

Beograd -

BEOGRAD - Radovi na sanaciji Skadarlijske česme, okolnog platoa i stepeništa završeni su danas, čime je tom prostoru vraćen prvobitni izgled.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je današnja česma u Skadarliji urađena po originalnom projektu iz 1966. godine u cilju očuvanja autentičnosti tog dela grada.

On je kazao da je za uređenje česme utrošeno 6,5 miliona dinara i da su novac uložili Ministarstvo trgovine i turizma i Grad Beograd.

Gradski menadžer je istakao da su zbog turističke sezone važni radovi na vraćanju autentičnosti raznim delovima grada Beograda.

"Važno je da Skadarlija bude obnovljena, jer je pored Hrama Svetog Save i Kalemegdana turistički najposećenije mesto u Beogradu", kazao je Vesić. On je dodao da su radovi na sanaciji Skadarlijske česme prva faza radova i da će u drugoj fazi raditi kaldrmu i zameniti vodovodne cevi.

"Za uređenje kaldrme je planirano da se uloži oko 10 miliona dinara", najavio je Vesić i dodao da je ulaganje u turizam važno jer Beograd živi od turista.

"U prvih pet meseci ove godine imali smo 360.000 turista u Beogradu što je za 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a samo u maju smo imali preko 100.000 turista u Beogradu što je za 18 odsto više nego u maju prošle godine", objasnio je on.

Vesić je tom prilikom najavio i uredjenje turističkih zona i znamenitosti u Beogradu i posebna pravila koja će regulisati te zone. "Za Skadarliju će važiti pravila koja treba da promovišu njenu autentičnost, znaće se kakve će klupe biti i kakva će muzika moći da se emituje", objasnio je Vesić.

On je najavio projekat sa Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kojim će Balkansku ulicu pretvoriti u "Ulicu starih zanata". "Tako ćemo čuvati male mikrosredine koje su važne za promociju grada", objasnio je Vesić.

Javno preduzeće Zelenilo Beograd počelo je radove na obnovi česme 17. maja, a rok za završetak je bio 60 dana.

Skadarlijska česma podignuta je 1966. godine prema projektu arhitekte Uglješe Bogunovića i vajarke Milice Ribnikar, a današnja česma uradjena je po originalnom projektu u cilju očuvanja autentičnosti tog dela grada.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Veliko ratno ostrvo i Genex kulu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track