Parada minija u Beogradu
Foto: Reuters

Minijada

Parada minija u Beogradu

Beograd -
Zaljubljenici u ovaj auto kažu da su sasvim posebni i da ih nikad ne bi menjali za luksuznija vozila

BEOGRAD - Ljubitelji "minija" okupili su se u Beogradu na tradicionalnoj balkanskoj "Minijadi", sa više od 100 automobila za koje kažu da su sasvim posebni i da ih nikad ne bi menjali za luksuznija vozila.

Na plato ispred Skupštine grada svoje "minije" su dovezli vozači iz 15 zemalja. Neki od njih, iz Finske, Italije i Engleske, prešli su i više od 1.000 kilometara, izjavila je Tanjugu predstavnica Mini kluba Srbije, koji je organizator "Minijade", Alma Kovčić.

Ponosni vozači "minija" su rekli da nijedan "mini" nije isti i da svaki ima neku karakteristiku koja odslikava i vlasnika.Ovo je četvrta balkanska "Minijada", a organizuje se svake godine krajem juna. Do sada su prve dve bile u Beogradu, zatim u Novom Sadu i ponovom u srpskoj prestonici, rekla je Kovčićeva.

"Ljubitelja "minija" u Srbiji je mnogo, ima oko 150 starih "minija u našoj zemlji, a možda i više, ali ih je teško naći, pošto su zatrpani po selima, gde se čuvaju jer je njihovim vlasnicima žao da ih prodaju", kazala je ona.Kovčićeva je naglasila da "mini" nije samo auto već životni stil.

"To je posebna priča, kada jednom vidite "minija", sednete u njega i počnete da ga vozite, to ne može da se opiše i uđe vam u krv", dodala je ona.

Mađar Gabor Varga iz Budimpešte, koji je veličine kao i njegov "mini, rekao je da je došao u Beograd kako bi učestvovao u balkanskoj "Minijadi" kao veliki obožavalac tog automobila.

"Mini je za mene poseban auto jer je duboko u mom srcu", istakao je Varga i dodao da nema primedbe ni na udobnost, bez obzira na njegove gabarite i određene poteškoće koje zbog toga ima.

Prvoslav Zdravković iz Beograda, koji poslednje tri decenije vozi isključivo "mini morisa", kazao je da je inicijator za njegovu proizvodnju bila britanska vlada. Ona je posle prve benzinske krize, kada se zbog zatvaranja Sueckog kanala 1956. smanjila količina goriva, dala ideju da počne da se pravi auto koji malo troši, a "mini" je jedan od privih proizvoda te politike.

Na tradicionalnoj balkanskoj "Minijadi" učestvuju i novi modeli - "mini kantrimen" i "mini kupe" u organizaciji Delta motorsa, koji je jedan od sponzora manifestacije.

Revijalna vožnja ka Hajdučkoj česmi na Košutnjaku, gde je planirano družnje ljubitelja "minija", treba da počne u 13 časova. "Mini" je mali auto kojeg je proizvodila fabrika BMC (British Motor Corporation) i njeni naslednici od 1959. do 2000. godine .

Popularnost ovog vozila je svojevremeno poređena sa popularnošću čuvene nemačke "Folksvagen bube"."Mini" je 1999. je proglašen za drugo po redu najuticajnije vozilo 20. veka, odmah iza Fordovog model "T".Nemački BMW je 2000. godine preuzeo "minija" od "Rover grupe" koja se našla u vrlo teškoj finansijskoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja