Najnovije vesti

MALO ALI ZELENO, LOKALNO ALI GLOBALNO
Foto: Promo

Opština Stari grad i studenti iz 57 zemalja uređuju zelenu površinu

MALO ALI ZELENO, LOKALNO ALI GLOBALNO

Beograd

U saradnji sa studentima iz 57 zemalja sveta, koji su u poseti Beogradu u okviru Međunarodne studentske nedelje, Gradska opština Stari grad nastavlja akciju uređivanja zelenih površina. Tokom dvodnevne akcije, predstavnici opštine Stari grad i studenti iz inostranstva će najpre raščistiti i pripremiti zelenu površinu kod Šeih Mustafinog turbeta, a potom zasaditi žbunaste biljke, lavandu i stablo drveta.

foto: Promo

„Odabrali smo ovu lokaciju zahvaljujući inicijativi stanara okolnih zgrada, koji su nam ukazali da je ovoj površini potrebno osveženje. U gradskoj sredini je svako zelenilo dragoceno i opština Stari grad će i u narednom periodu, zajedno sa komšijama, nastaviti da uređuje urbane džepove“ rekla je predsednica Skupštine opštine Stari grad Mila Popović i izrazila zadovoljstvo jer će se i lokalna organizacija Crvenog krsta, ispred čijeg sedišta se nalazi zelena površina uključiti u akciju, tako što će zalivati i održavati zasađene biljke.

foto: Promo

Osim uređene zelene površine, koja će biti rezultat ove opštinske akcije, dodatnu vrednost čitavom projektu daje i činjenica da će studenti koji u okviru Međunarodne studentske nedelje pohađaju radionice na temu zelene infrastrukture u urbanim sredinama, osim terijskih sa sobom poneti i praktična znanja, kao i osećaj da su svojim radom učinili da jedno malo parče Starog grada izgleda lepše.

foto: Promo

Urbanistički karakter starogradskih ulica je takav da nema mnogo prostora za velike zelene površine, drvorede i parkove, pa je opština pokrenula inicijativu da se svaki ćošak koji može da bude ozelenjen iskoristi i da se zasade biljke. Akciju "Malo ali zeleno" opština Stari grad je započela na Svetski dan komšija, kada je sa sugrađanima ozelenjeno desetak površina u okolini Hilandarske i Svetogorske ulice. U opštini najavljuju i nastavak ove akcije i pozivaju građane da daju predloge za naredne lokacije koje će se uređivati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Dunav i Đeram pijacu

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...