UZALUDNA OBEĆANJA: Vrtić na Zvezdari za decu sa smetnjama u razvoju godinama prazan
Foto: Vladimir Milovanović

GRADILI, A NISU REŠILI IMOVINSKE-PRAVNE ODNOSE

UZALUDNA OBEĆANJA: Vrtić na Zvezdari za decu sa smetnjama u razvoju godinama prazan

Beograd -

Inkluzivni vrtić u Denkovoj bašti na Zvezdari, namenjen deci sa smetnjama u razvoju, još nije otvoren iako je sagrađen 2013. godine. Iste godine je bilo predviđeno i njegovo puštanje u rad, ali se sa projektom stalo zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Četiri godine kasnije, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu najavljuje da će 80 mališana u septembru konačno ući u ovaj vrtić.

Roditelji koji žive u ovom delu grada više ne veruju da će se obećanja i ispuniti i dodaju da su vrata vrtića već četiri godine zatvorena.

- Obećavali su otvaranje obdaništa u dva navrata. Prvo u oktobru 2013, a onda i 2015. godine. Međutim, vrtić još nije otvoren. Živimo na 500 metara od objekta, a decu smo morali da upišemo u drugu predškolsku ustanovu, koja je daleko od našeg stana. Šta li se krije iza tih imovinskih problema, pa im toliko vremena treba - kaže nam porodica iz ovog dela prestonice.

Žitelji Zvezdare podsećaju da je u Beogradu veliki broj mališana na listi čekanja za mesto u vrtićima, te da svaka nova ustanova zlata vredi.

- Dobro smo upoznati sa činjenicom da je sve manje mesta u vrtićima, što roditeljima stvara traume. Ovaj objekat jeste mali, ali svako mesto mnogo znači. Zbrinuti 80 dece veliki je korak, koji bi značio i mališanima i roditeljima. Trebalo bi da se uozbilje i ubrzaju proces - kaže jedan od sugrađana.

Iako ovaj objekat nikada nije otvoren, nekoliko čuvara danonoćno vodi računa o bezbednosti.

- Kolege i ja od 2013. aktivno čuvamo vrtić tokom dana, ali i noću. U njemu se nalaze nameštaj, oprema za kuhinju i ostala sredstva neophodna za funkcionisanje ustanove. Nadamo se da će u septembru vrtić početi sa radom - priča nam jedan od čuvara.

Ekipa Kurira obišla je objekat, koji je do pre nekoliko dana bio potpuno prekriven travom. Naime, korov je progutao ovu ustanovu o kojoj, kako saznajemo, godinama niko nije vodio računa. Nakon našeg poziva upućenog gradskoj vlasti, ekipe JKP „Gradsko zelenilo“ otpočele su uređivanje dvorišta.

Rajfajzen banka

ULOŽILI 10,2 MILIONA DINARA

Rajfajzen banka investirala je 10,2 miliona dinara u ovaj projekat.

- Koliko znamo, objekat je u ovom trenutku građevinski dovršen. Što se tiče korišćenja, nismo upoznati sa svim detaljima, ali verujemo da će realizacija projekta uskoro uslediti, te da će on uskoro zaživeti u svojoj osnovnoj funkciji za koju smo i donirali sredstva - kažu iz banke.

Kurir / D. S. - J. T.

Foto:Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pod Vučićem i njegovima samo padamo ka dnu! Evo šta građani kažu na pet godina naprednjačke vlasti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja