DOPLIVAO DO BEOGRADA: Rumun Avram pliva za Ginisa, 2.860 km od Švarcvalda do Crnog mora
Foto: Beoinfo

50. dan pliva ovom rekom

DOPLIVAO DO BEOGRADA: Rumun Avram pliva za Ginisa, 2.860 km od Švarcvalda do Crnog mora

Beograd -

BEOGRAD - Rumunski plivač Avram Janku, koji već 50. dan pliva Dunavom sa ciljem da za 60 dana prepliva 2.860 kilometara od planine Švarcvald do sliva u Crno more i tako uđe u Ginisovu knjigu rekorda, boravio je juče u Beogradu.

Njega su kod SC „Milan Gale Muškatirović” dočekali v.d. sekretara za sport i omladinu Zoran Jovanović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, kao i i Mihaela Osorio, otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Beogradu.

U ime Grada Beograda dobrodošlicu mu je poželeo Zoran Jovanović, koji je naglasio da je reč o nadljudskom naporu ovog plivača u želji da promoviše Dunav kao reku koja povezuje veliki broj zemalja u Evropi.

foto: Beoinfo

- Sportski Beograd navija za njega da nastavi tako, jer je prešao više od pola puta. Želimo mu sreću u nastavku svog puta i da ostvari svoj cilj. On je pokazao svu važnost sporta i šta može da učini ljudski um sa dobrim treningom, kao i da sport nema granica - rekao je Jovanović.

Avram Janku objasnio je da pored knjige Žila Verna "Dunavski razbojnici", koja ga je inspirisala, još jedan podsticaj za napor na koji se odlučio pronalazi u priključenju Rumunije zemljama Evropske unije.

- Pre deset godina moja zemlja je ušla u Evropsku uniju, što me je inspirisalo da preplivam kroz deset zemalja i četiri glavna grada. Evo me ovde, u prvoj prestonici. Reka Dunav na neki način ujedinjuje sve ove zemlje, celu Evropu i smatram da su sve zemlje kroz koje protiče blagoslovene. Plivam zarad prelepog eko-sistema ove reke i želim da doprinesem podizanju svesti o važnosti očuvanja prirode, jer će možda jednog dana naša deca želeti da plivaju ovom rekom, a to neće moći ukoliko ona bude zagađena - rekao je Avram i dodao da još niko nije preplivao reku celom dužinom i da je on motivisan jer veruje u konstantno pomeranje ljudskih limita.

Mihaela Osorio poželela je rumunskom plivaču puno sreće, uspeha i snage na njegovom putu do Crnog mora i dodala da su veoma ponosni na njega što se upustio u ovu lepu, ali pre svega tešku avanturu.

Avram Janku plivajući dnevno pređe od 40 do 50 kilometara i ako ostvari svoj cilj, biće prvi čovek na svetu koji je prešao ovaj put bez plivačke opreme.

(Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track