Najnovije vesti

POSAO VREDAN 170 MILIONA DINARA: Firma Kip Lajt pobedila na diskriminatorskom tenderu za novogodišnju rasvetu u Beogradu
Foto: Damir Dervišagić

POSAO VREDAN 170 MILIONA DINARA: Firma Kip Lajt pobedila na diskriminatorskom tenderu za novogodišnju rasvetu u Beogradu

Beograd

Posle raspisivanja tendera za novogodišnju rasvetu u Beogradu , najveće šanse da proda praznične lampice ima firma „Keep light” koja je jedina dostavila kompletnu ponudu.

Kao što je sajt Pištaljka pisala praktično niko drugi na ovom tenderu nije ni mogao ozbiljno da učestvuje jer je JKP „Javno osvetljenje” u konkursnoj dokumentaciji tražilo upravo onakve ukrase kakve proizvodi grčka firma „Fotodiastasi”, a koje u Srbiji prodaje samo firma „Keep light”. Tako će i ove godine posao vredan 170 miliona dinara dobiti firma koja je i prošle godine na diskriminatornom tenderu dobila ovaj posao, a koja unazad deset godina snabdeva prestonicu prazničnom rasvetom.

foto: Damir Dervišagić

Pištaljka je u utorak u prostorijama JKP „Javno osvetljenje” prisustvovala javnom otvaranju ponuda pristiglih za ovaj tender. Otvaranju ponuda, pored zaposlenih u JKP-u bili su još predstavnici „Keep light”, iako se na tender javila i firma „Stars ltd”, koja je doduše dostavila samo jedan od preko dvadeset neophodnih dokumenata da bi im ponuda bila prihvaćena.

Predstavnici „Keep light” su novinarki Pištaljke objasnili da osim njih niko drugi ne može da da ozbiljnu ponudu, jer u Srbiji nemaju konkurenciju. Kako tvrde, to je zato što nude najkvalitetnije svetleće ukrase napravljene od aluminijuma, po najpovoljnijim cenama. Za 1.280 ukrasa i 1.500 nosača tih ukrasa koliko će JKP „Javno osvetljenje” da kupi, „Keep light” je ponudio cenu od 169.945.000 dinara (1.416.208 evra).

foto: Damir Dervišagić

Iz JKP „Javno osvetljenje” su rekli da se stvarna zloupotreba Zakona o javnim nabavkama dešava upravo kada neko šalje nepotpune i neprihvatljive ponude, jer se tako odugovlači postupak.

„Iako ponuda ne sadrži sva neophodna dokumenta, ponuđač je stranka u postupku i ima pravo žalbe”, rekao je Dragan Jovanović, zamenik predsednika komisije za javnu nabavku opreme za svečano osvetljenje.

foto: Damir Dervišagić

S druge strane, predstavnici „Keep light” tvrde da takve firme „traže reket” da bi odustale od žalbe.

Jovanović nam je objasnio i da JKP „Javno osvetljenje” ne odlučuje o tome kakvi će se dekorativni elementi kupovati, već da je to „direktiva” Grada. „Mislim da o tome koji će se ukrasi kupovati odlučuje komisija na čijem čelu je profesor Miomir Kostić”, rekao je on.

foto: Damir Dervišagić

Profesor Miomir Kostić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu za Pištaljku je u telefonskom razgovoru rekao da duže od dve godine ne postoji gradska Komisija za urbano osvetljenje, na čijem je čelu on ranije bio.

„Ta komisija nikada se nije bavila novogodišnjim osvetljenjem, već samo stalnom dekorativnom rasvetom koja je na primer na Skupštini grada i slično”, rekao je Kostić.

foto: Damir Dervišagić

On je dodao da u javnoj nabavci za novogodišnju rasvetu ne moraju da se koriste slike da bi se objasnilo šta se traži.

„Tender ne mora da bude toliko eksplicitan, već mogu da se koriste opisi i da se na taj način omogući da više firmi učestvuje u javnoj nabavci”, objasnio je Kostić.

Pištaljka je pokušala da sazna ko odlučuje o tome da su Beogradu potrebne lampice identične onima u katalogu grčke firme „Fotodiastasi” i od gradskog menadžera Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića i gradskog urbaniste Milutina Folića. Nijedan od trojice funkcionera nije odgovarao na pozive Pištaljke.

foto: Damir Dervišagić

I dok u JKP „Javno osvetljenje” tvrde da oni nisu odgovorni za to što tenderom traže baš opremu koju prodaje „Keep light”, uporno odbijaju da Pištaljci dostave poslovnu korespodenciju koju su imali sa ovom firmom u vezi sa prošlogodišnjom nabavkom praznične rasvete, koja je vođena po istom scenariju, a o kom je već ovaj portal pisao.

Od JKP „Javno osvetljenje” portal Pištaljka još u martu 2017. tražili da nam dostave sve mejlove, pisma, dogovore i slično koje su razmenjivali sa „Keep light” u vezi sa tenderom, ali i isporukom robe.

foto: Damir Dervišagić

„U toku postupka javne nabavke dobara opreme za svečano dekorativno osvetljenje nije postojala nikakva korespondencija između JKP „Javno osvetljenje“ i firme Keep light”, piše u odgovoru javnog preduzeća koji smo dobili nakon što im je Poverenik dostavio rešenje u kom nalaže da moraju da dostave podatke.

Kako je moguće da se sklopi posao vredan preko milion evra a da se ne razmeni ni jedna jedina reč pitali smo i direktora JKP „Javno osvetljenje” Aleksandra Cincar-Poposkog (na slici levo sa Milutinom Folićem).

„Ja se ni sa kim nisam dogovarao”, rekao je ljutito Cincar-Poposki i uz rečenicu da su „svi organi u državi odbacili pisanje Pištaljke“ (o neregularnostima tendera za novogodišnju rasvetu) spustio slušalicu.

foto: Damir Dervišagić

Ni njegovi podređeni šefovi u JKP „Javno osvetljenje“ nisu hteli da objasne kako se to od nekoga kupuje roba a da se ne razmeni makar mejl sa narudžbenicom ili dogovor oko toga kog dana i u koje vreme će biti primopredaja robe.

„Imali smo već dovoljno problema sa vašim neistinitim pisanjem o tenderu. Nisam ja sekretarica da primam mejlove, već sam pravnik“, rekao je u telefonskom razgovoru Goran Rakovac, rukovodilac Službe za pravne i opšte poslove i član komisije za prošlogodišnju javnu nabavku novogodišnje rasvete.

Pištaljka je kontaktirala i sa sekretaricom generalnog direktora Aleksandra Cincar-Poposkog Mariju Paunović:

„Ne mogu da odgovaram na vaša pitanja. To mogu direktor i pravnik“. Kada smo joj predočili da upravo pravnik tvrdi da ona prima mejlove, Paunović je rekla: „Moram da se konsultujem sa direktorom“. Posle nekoliko minuta čekanja na vezi, Paunović se javila: „Na sva vaša pitanja dobili ste pisani odgovor“.

I direktor sektora za finansijske, pravne i opšte poslove JKP „Javno osvetljenje“ Velibor Mijailović za Pištaljku je u telefonskom razgovoru tvrdio da mejlova u toku javne nabavke nije bilo.

„Ponuđači koji se javljaju na tender pitanja šalju preko Portala javnih nabavki i mi nemamo direktan kontakt s njima. Ja nisam primio nijedan mejl od njih“, rekao je Mijailović. Kada smo mu objasnili da smo mi tražili kompletnu korespondenciju koja se tiče i tendera, ali i isporuke robe Mijailović je rekao da ne zna šta smo tražili, ali da možemo da mejlom obavestimo „Javno osvetljenje“ da nam nisu u potpunosti odgovorili.

Pištaljka je i ovo učinila, ali do sada nije dobili odgovor.

(Kurir.rs/Pištaljka/Foto Damir Dervišagić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Raste broj žrtava u Barseloni! I Srpkinja na meti terorista!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...