SUMNJIVI REZULTATI KONKURSA GRADA BEOGRADA: Pare za noćni klub i fantomske firme
Foto: Shutterstock

PODELA PLENA

SUMNJIVI REZULTATI KONKURSA GRADA BEOGRADA: Pare za noćni klub i fantomske firme

Beograd -

Firme „Folim“ i „Zofin“, koje su takođe dobile novac, osnovane su pre mesec i po dana, odnosno nakon što je konkurs raspisan 18. avgusta

Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Grad Beograd je skoro trećinu novca dodelio Studiju B, a sredstva su dodeljena i muzičkim udruženjima, kao i firmama koje su registrovane posle raspisivanja konkursa.

Od ukupno 73,9 miliona dinara, Studio B i firme povezane s tom televizijom - „Brender“ i „Irik“ - dobile su 23 miliona za medijske projekte, objavio je juče portal Pištaljka.

Kako se navodi, firme „Folim“ i „Zofin“, koje su takođe dobile novac, osnovane su pre mesec i po dana, odnosno nakon što je konkurs raspisan 18. avgusta. Tako je firma „Folim“, registrovana 22. avgusta, dobila pet miliona dinara, dok je „Zofin“, osnovan dan kasnije, dobio četiri miliona dinara za projekat „Beograd za svačiji džep“. Od Grada Beograda višemilionske iznose dobili su i novine Alo, Informer, Srpski telegraf, kao i muzička kompanija „Skaj kom grup“, koja je nastala kao muzička kompanija „Skaj mjuzik“, vlasnika Milenka Škarića, a sada je registrovana kao reklamna agencija.

Dva miliona dinara dobila je i firma „Video kolibrejšen“, koja se donedavno bavila trgovinom na veliko mašinama i opremom, a koja je devet dana posle raspisivanja konkursa za medijske projekte promenila vlasnika, delatnost i naziv.

Projektu „Beogradski rokenrol“, s kojim je konkurisalo Udruženje rok muzičara, koje se bavi organizovanjem koncerata i muzičkih festivala, dodeljeno je čak 6,9 miliona dinara, a predsednik ovog udruženja je Predrag Cvetković, bivši bubnjar u bendu Slađane Milošević. Na sajtu udruženja navodi se da se udruženje nalazi na adresi Mutapova 12, a na toj adresi je noćni klub Udruženja rok muzičara. Milion dinara dobila je, prenosi Pištaljka, i firma „Slika vest“, koja je povezana s jednim od članova komisije.

- Sredstava takođe nije bilo ni za jedini projekat koji je konkurisao s ciljem istraživanja korupcije u gradskoj upravi, projekat Pištaljke.

Vladimir Radomirović, predsednik UNS

ZLOUPOTREBA NOVCA

Udruženje novinara Srbije smatra da je došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika i da je gradonačelnik Siniša Mali dužan da poništi rešenje o raspodeli sredstava.

- Pored toga što su novac dobile firme koje su osnovane tek po raspisivanju konkursa i što je dodeljen firmama koje se ne bave medijima, gradska uprava i Siniša Mali namerno nisu uvažili predlog UNS da u komisiji bude Ljiljana Smajlović. Kada se pogledaju rezultati konkursa, jasno je zašto je to urađeno - kaže za Kurir Vladimir Radomirović, predsednik UNS, i dodaje da bi nadležni pod hitno trebalo da provere kako je potrošen novac dodeljen na prošlogodišnjem konkursu, koji je, kako kaže, takođe bio sporan.

Kurir / E. K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track