Uručene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola

Đaci

Uručene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola

Beograd -
Najbolji srednjoškolci nagrađeni su laptop računarima, a najbolji osnovci knjigama

BEOGRAD - U Starom dvoru održan je tradicionalni prijem na kojem su, 12. godinu zaredom, uručene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola.

Najbolji srednjoškolci nagrađeni su laptop računarima, a najbolji osnovci knjigama „Pravopisni rečnik srpskog jezika” i „Veliki rečnik stranih reči i izraza”.

Učenici osnovnih i srednjih škola nagrađuju se i albumom „Znamenite ličnosti Srbije” – zbirkom od 25 kovanica sa likovima državnika, naučnika, svetitelja i umetnika koji su u srpskoj istoriji ostavili neizbrisiv trag i knjigom sa biografijama srpskih velikana.

Ove vredne nagrade uručili su im gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, ministar prosvete i nauke Republike Srbije Žarko Obradović i direktor Politike a.d. Zefirino Grasi.

–Hvala vam što ste danas ovo prelepo zdanje Starog dvora napunili mladošću, lepotom i pameću. Velika je stvar što ste proglašeni za najbolje, to je dokaz vašeg dobrog rada, dobrog rada vaših roditelja i vaših profesora. Pred vama je divna budućnost, ali i obaveza da nastavite da budete dobri đaci, drugovi i drugarice i da zajedno sa onima koji su bili najbolji pre vas i onima koji će doći posle vas, jednog dana od ovog našeg grada napravite još lepši grad. Umeđuvremenu, mi ćemo se potrduiti da do kad završite škole i fakultete, ovaj grad bude još evropskiji, da izgradimo metro i da u vašem gradu imate sve ono što imaju vaši vršnjaci u Evropi – istakao je Đilas.

Ministar prosvete Žarko Obradović podsetio je da treći put ove godine Ministarstvo prosvete RS nagrađuje učenike generacije u Srbiji, pa tako i u Beogradu.

– Mi smo posvećeni cilju da najbolji đaci budu nagrađeni, da njihovo učenje i znanje bude vrednovano i poštovano. Ove godine nagrađujemo 1.718 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od toga je iz Beograda 87 sredšnjoškolaca i 195 osnovaca. Oni su najbolji među jednakima i pokazali su izuzetne rezultate, a za njih je ovo dokaz da znanje ima svoju vrednost – rekao je Obradović i zahvalio roditeljima đaka i nastavnicima, koji su posvećeni svom poslu.

Inače, grad Beograd i u 2012. godini nastavlja ulaganje u obrazovanje, pre svega nabavkom besplatnih udžbenika za učenike I, II, III, V, VI, VII i VIII razreda, a u toku je i ugradnja ormarića u svim osnovnim školama. Grad je ove godine obezbedio i sredstva u visini od 100.000.000 dinara za stipendiranje 150 talentovanih srednjoškolaca, 235 studenata i 23 srednjoškolaca sa invaliditetom i 133 studenata sa invaliditetom. Prošle godine dodeljeno je 466 stipendija, 150 stipendija za srednjoškolce, 163 za studente, 133 stipendije za studente sa invaliditetom i 23 srednjoškolcima sa invaliditetom.

Da podsetimo, u drugom polugodištu ove godine počeo je sa radom i produženi boravak za učenike 3. i 4. razreda i realizuje se u 47 beogradskih osnovnih škola. Osim toga, grad Beograd regresira troškove boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškove ekskurzije za učenike samohranih roditelja, a svake godine obezbeđuju se i poklon paketići za đake prvake.

U toku je izgradnja osnovne škole „Milena Pavlović Barili” u naselju Višnjička banja, a dograđuju se i rekonstruišu osnovne škole „Vasa Pelagić” u Ovči i „Sveti Sava” u Vrčinu. U toku su i pripremni radovi na adaptiranju potkrovlja u OŠ „Svetozar Miletić”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track