MIHAJLOVIĆ: Novi most kod Ostružnice gotov naredne godine
Foto: Fonet/Ministarstvo građevine

radovi pri kraju

MIHAJLOVIĆ: Novi most kod Ostružnice gotov naredne godine

Beograd -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) posetila gradilište mosta preko reke Save, kod Ostružnice, kod Beograda, i izjavila da očekuje da most bude završen iduće godine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao da će zbog mogućnosti da postoje neeksplodirane bombe na dnu Save, biti potrebna dodatna snimanja korita, zbog kojih će biti pomeren rok završetka radova, koji je bio april 2018.

Glavni izvođač radova na izgradnji mosta kod Ostružnice je konzorcijum na čelu s kompanijom Strabag, a podizvođač je beogradska Mostogradnja. Vednost ugovora je 3,57 milijardi dinara. Izgradnju mosta finansira EIB, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i dodalo da su s tom bankom u pripremi projekti vrednosti 500 miliona evra.

Mihajlović je rekla da očekuje da ugovor za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnju obilazne pruge oko Niša, u vrednosti oko 250 miliona evra, bude potpisan u decembru.

"Novi projekat s EIB-om je i 'autoput mira' Niš-Merdare-Priština, gde će 212 miliona evra biti investirano u izgradnju prve deonica tog puta, od Niša do Pločnika", rekla je ona.

Direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je ta banka do sada u izgradnju obilaznice oko Beograda uložila 100 miliona evra, od kojih je do sada isplaćeno 80 miliona.

"Do završetka ugovorenih projekata preostalo je da se, osim mosta preko Save, završi i petlja Petlovo brdo", navela je Negre.

Ona je ocenila da je obilaznica oko Beograda važan projekat jer je na medunarodnom Koridoru 10 koji poveyuje Evropu i dodala da će završetak radova rasteretiti Beograd saobraćaja.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/Ministar građevine

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track