NEDELJA TESTIRANJA NA HIV: Proverite besplatno i to u tramvaju!
Foto: Printscreen/Tanjug

od 20. do 24. novembra

NEDELJA TESTIRANJA NA HIV: Proverite besplatno i to u tramvaju!

Beograd -

BEOGRAD - Tramvaj čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i hepatitise i dobiju savete voziće Beogradom od 20. do 24. novembra svaki dan od 17 do 22 sata, najavljeno je danas.

Akcija testiranja i savetovališta na gradskim šinama biće organizovana u sklopu Evropske nedelje testiranja na HIV, a u celoj Srbiji biće održane brojne manifestacijama pod sloganom "Testiraj se na HIV jer je važno da znaš".

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema procenama stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije, svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1.000 ljudi) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći.

Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, kao i različite promotivne aktivnosti.

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće u Beogradu na liniji 2, a stajaće samo na pet stanica na kojima će promoteri informisati gradjane o mogućnosti testiranja, a u tramvaj će ulaziti samo oni koji žele da se testiraju. ezultati testa će biti dostupni posle 20 minuta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track