Zabranjena Vidovdanska litija
Foto: Srbi Na Oku

Zabranjena Vidovdanska litija

Beograd -
Policije je bilo puno, oko 50-ak sa nekoliko marica i puničkih vozila. Bili su korektni, ali mi smo bili zatečeni odlukom da ne smemo sa ikonama, krstom, barjacima, zastavama da šetamo Beogradom, navodi organizator

BEOGRAD - Organizatori Vidovdanske Litije, sinoć nešto posle 20 časova, telefonskim putem su od strane nadležne policije Stari grad, dobili zabranu održavanja Litije. Obzirom da je ona prijavljena na vreme, pre dve nedelje, zahtevali smo da pismeno dobijemo rešenje o zabrani. Iz policije je rečeno da će rešenje biti urađeno.

Prošlo je 2 sata posle ponoći i taj papir nismo dobili, a Litija je zabranjena. Rečeno nam je da ako krenemo da pešačimo da ćemo biti fizički onemogućeni. Policije je bilo puno, oko 50-ak sa nekoliko marica i puničkih vozila. Bili su korektni, ali mi smo bili zatečeni odlukom da ne smemo sa ikonama, krstom, barjacima, zastavama da šetamo Beogradom, navodi organizator, a prenosi sajt vaseljenska.

Učesnika Litije je bilo sa KiM-a, iz Niša, Šapca, Užica, Novog Sada, Crne Gore pa i iz Rusije. I naravno bilo je i iz Beograda. Litiju je trebalo da predvode monasi i monahinje Eparhij raško-prizrenske u egzilu. Zabrana je, po rečima policije, prouzrokana brigoma za našu bezbednost! A svedoci smo da se zadnjih par dana policija vrlo zdušno angažuje da obezbedi bezbednost onom „nastranom delu populacije grada Beograda“ koji tvrdi da je „ponosan“.

Pružiti bezbednost zdravom, pravoslavnom, partiotskom delu srpske populacije je nemoguća misija, ili nije u skladu sa evropskim stremljenjima vlasti u Srbiji. Okupili smo se noćas, pomolili Bogu, otpevali par pesama i dogovorili da se nađemo u 6 ujutru na skretanju prema Ripnju sa Ibarske magistrale odakle ćemo skupa preći oko 5 km do kapele prep. Justina Ćelijskog u Barajevu, navodi organizator.

"Neka bi Gospod prizvao pameti one koji krt zabranjuju, a razne nastranosti podržavaju. Sveti care Lazare i svi kosovski mučenici umolite Gospoda da pomogne i spase grešni narod srpski! Poštovana braćo i sestre neka Vam je srećan i Bogom blagosloven Vidovdan!", dodaje organizator

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track