PONOVO RASPISAN TENDER ZA SAVA CENTAR: Traži se partner za najveći kongresni centar u Srbiji
Foto: Nebojsa Mandić

prvi poziv propao

PONOVO RASPISAN TENDER ZA SAVA CENTAR: Traži se partner za najveći kongresni centar u Srbiji

Beograd -

BEOGRAD - Grad Beograd raspisao je novi tender za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom, najvećim kongresnim centrom u Srbiji.

I ovoga puta, ponuđeno je osnivanje zajedničkog privrednog društva radi rekonstrukcije i upravljanja kogresnim centrom, u kome bi Grad Beograd bio vlasnik 51 posto kapitala, a privatni partner preostalih 49 posto, prenosi portal eKapija.

foto: Nebojša Mandić

Grad Beograd bi, kako je navedeno u dokumentaciji, u kapital zajedničkog društva uložio isključivo imovinu, dok bi partner bio dužan da uloži odgovarajuća finansijska sredstva, u skladu sa svojom ponudom.

Pod rekonstrukcijom Sava centra podrazumeva se kompletno renoviranje kongresne infrastrukture sa posebnim akcentom na mogućnost izgradnje novih sadržaja, dok upravljanje zahteva profesionalni menadžment sa iskustvom u upravljanju kongresnim centrima slične veličine.

Pravo na prijave imaju potencijalni partneri koji su ostvarili poslovne prihode u prethodnoj finansijskoj godini od najmanje 20 miliona evra i koji će obezbediti rukovodioce sa najmanje 10 godina iskustva, od čega 5 na poslovima upravljanja kongresnim centrom.

U izboru, Grad Beograd će sprovesti dvostepeni postupak. U prvoj fazi potencijalni partneri treba da dostave odgovarajuće dokaze o ispunjenosti uslova, dok u drugoj fazi oni, koji su prema oceni Konkursne komisije ispunili uslove, treba da, najkasnije do 28. februara, dostave finansijsku ponudu, odnosno iznos ulaganja u rekonstrukciju centra, biznis plan za period od 10 godina, te plan rekonstrukcije.

foto: Nebojša Mandić

Od potencijalnih partnera se, kako se dodaje, očekuje da preuzmu određen broj zaposlenih u JP Sava centar, dok Grad Beograd preuzima obavezu rešavanja broja preostalih radnika.

Prvi javni poziv za pronalaženje partnera objavljen prošle godine nije uspeo.

Na prvi tender pristigle su dve ponude, jedna od "Delte" Miroslava Miškovića, a druga koju je činio domaći konzorcijum Aerodrom "Nikola Tesla", "Energoprojekt" i Beogradski sajam.

Međutim, u drugom krugu, ni jedni ni drugi nisu dostavili ponude, pa je javni poziv propao.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track