VUČIĆ I BRNABIĆEVA OBIŠLI KULTURNU INSTITUCIJU ZATVORENU VEĆ 15 GODINA: Vrata Narodnog muzeja otvaraju se na Vidovdan!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U toku kompletna obnova zdanja

VUČIĆ I BRNABIĆEVA OBIŠLI KULTURNU INSTITUCIJU ZATVORENU VEĆ 15 GODINA: Vrata Narodnog muzeja otvaraju se na Vidovdan!

Beograd -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Narodni muzej otvoriti svoja vrata na Vidovdan i da će građani, ali i turisti iz celog sveta moći da vide bogatu kulturnu ponudu ove ključne ustanove srpske kulture i duhovnosti.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je, nakon obilaska Narodnog muzeja, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da je presrećan što je danas u ustanovi srpske kulture i duhovnosti i da je malo reći za ono što smo sebi učinili da 15 godina nemamo nijednu postavku u toj instituciji.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ovde od 2003. nema stalne postavke. Veoma sam zadovoljan što smo suštinski počeli obnovu 2014. Obnova će biti završena, uveravaju radnici i izvođači do 31. marta. Imaćete vremena da vidite kako se priprema postavka i verujem da na Vidovdan možemo da otvorimo vrata ovog muzeja, koji je uz Narodno pozorište sasvim sigurno najznačajnija srpska kulturna ustanovu za građane Srbije i sveta", naglasio je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je da svesno govori o građanima sveta, imajući u vidu sve veći broj turista u Beogradu i Srbiji.

"Imali ste priliku da čujete na ulicama turski, kineski, engleski, više nego srpski baš ovde na Trgu Republike ili Knez Mihailovoj. Kulturni turizam je nešto što privlači najvieći broj turista. To će značiti više novca, radnih mesta, veći interes, kada završimo muzej", ukazao je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istakao je da posle Narodnog muzeja ostaje da se uradi Muzej grada za koji je potrebno uložiti 20 miliona evra.

DOBRE VESTI: Otvaraju se Narodni muzej i pozorište Boško Buha

"To je nešto što ostaje za budućnost našoj deci i doneće pomake u kulturnoj ponudi Srbije i Beograda. U Narodnom muzeju imamo više od 3.000 slika i 900 skulptura. Verujem da će to biti divno mesto za građane i da ćemo moći da pohvalimo nečim što smo nerazumno uspelli da izgubimo pre 15 godina", naglasio je on.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić se osvrnuo na kritike što je koristio oštre reči, rekavši da je računao da je važniji rezultat, a da su oni koji kritikuju ostavili grad bez muzeja, ostavili Narodni muzej neuređen.

"Za manje od sest meseci videćemo ovde stalnu postavku", podvukao je on.

Zamolio je direktoru da užurbano nastavi svoj posao, kako bi uskoro građane mogli da obradujemo ovom veličanstvenom institucijom.

.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka je rekla da je obnova Narodnog muzeja jedan je od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Srbije, a njegovim otvaranjem u junu šalje se signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.

"Ove 2018. je 15 godina kako je ovaj muzej zatvoren, to je svojevrstan kulturni genocid koji smo nametnuli sami sebi i važno je nakon Muzeja savremene umetnosti prošle godine, ove završimo i otvorimo Narodni muzej", poručila je Brnabić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Time se, podvukla je, daje signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati i više se time baviti, jer je tyo zdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.

To je, kaže predsednica vlade i signal da vlada završava projekte, što je, istakla je, važno i "za našu psihu".

"Kod nas je toliko dugo bilo važno dobiti pare i započeti projekte, a onda stavite taj projekat ad akta i nismo ih završavali. Prethodna vlada, vođena Aleksandrom Vučićem, i ova vlada, završava projekte - bilo da je to najmanja škola u najmanjem selu u Srbiji ili Muzej savremene umetnosti ili Narodni muzej. Završavamo projekte", podvukla je Brnabić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Narodnom muzeju, svakodnevno na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta, površine 11.300 kvadratnih metara, radi više od 50 radnika različite struke.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track