Proslava Dana Dunava na Adi Huji

Proslava Dana Dunava na Adi Huji

Beograd -
Na centralnoj proslavi povodom Međunarodnog dana Dunava danas su dodeljena priznanja za pobednike takmičenja "Dunavski umetnik", a posetioci su mogli da čuju nastup dečijeg hora "Čarolija"

BEOGRAD - Na Adi Huji je počela centralna proslava Međunarodnog dana Dunava u okviru koje je obeležen i početak revitalizacije tog beogradskog poluostrva. U "Supernatural" parku na Adi Huji posetioci do 20 časova mogu da vide promocije organske hrane, prezentacije i izložbe interaktivne radionice "Čuvari Dunava" za decu osnovnih škola.

Na centralnoj proslavi povodom Međunarodnog dana Dunava danas su dodeljena priznanja za pobednike takmičenja "Dunavski umetnik", a posetioci su mogli da čuju nastup dečijeg hora "Čarolija". U popodnevim satima na manifestaciji će nastupati grupe "Naked" i "Marčelo & Filteri".

Generalni sekretar Evropske komisije za Dunav (ICPDR) Filip Veler rekao je na otvaranju manifestacije da je zadovoljan što Srbija ulaže napore kako bi se sačuvao centralni deo Dunava. "Posebno je bitan udruženi napor vladinih institucija, lokalne zajedince, ali i svih građana kako bi se Dunav sačuvao", rekao je Veler.

On je istakao da Međunarodni dan Dunava predstavlja priliku da 80 miliona stanovnika u 14 zemalja nastavi da brine o toj reci i prepozna njena prirodna bogatstva i lepotu.

"Jedan od načina da uspemo u zajedničkom cilju je da ne prekinemo borbu za zaštitu najlepše evropske reke koja spaja sve stanovnike njenog basena", poručio je generalni sekretar Evropske komisije za Dunav.

Direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović rekao je da Dunav ima veliki ekonomski potencijal jer Srbiju spaja sa Austrijom i Nemačkom.

"Dunav spaja više od 80 miliona ljudi, a svi pijemo vodu iz Dunava i zato nam je zaštita te reke bitna i zato se Dan Dunava obeležava u 28 gradova Srbije", kazao je Prodanović i istakao da su radi očuvanja Dunava za Srbiju važne i evropske integracije.

Na Međunarodni dan Dunava, 29. jun, u Srbiji je potpisan sporazum između Delegacije EU i Austrijske razvojne agencije vredan 19,5 miliona evra za razvoj Dunava u Srbiji. Taj novac će biti izdvojen za revitalizaciju Golubačke tvrđave, vodosnabdevanje Velikog Gradišta, ali i za realizacije manjih projekata u okviru Dunavske strategije koju sprovodi 14 zemalja.

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Protiče kroz nekoliko evropskih glavnih gradova, pre nego što se ulije u Crno more kroz deltu Dunava u Rumuniji i Ukrajini. Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije - Sava, Tisa i Drina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track