KOALICIJA OKO ĐILASA SPREMNA ZA IZBORNU TRKU Jeremić: Listu za Beograd predajemo u nedelju
Foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Završen i program za prestonicu

KOALICIJA OKO ĐILASA SPREMNA ZA IZBORNU TRKU Jeremić: Listu za Beograd predajemo u nedelju

Beograd -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će koalicija okupljena oko liste "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" potpise podrške toj listi predati u nedelju.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

On je na konferenciji za novinare rekao da je napravljen dogovor da listu za izbore za Skupštinu Beograda predaju nakon što svoj program predstave na izbornoj konvenciji. Jeremić je ocenio da su beogradski izbori šansa da se napravi prvi i odlučan korak u promeni vlasti i da mu je žao što opozicioni front okupljen oko Đilasa nije bio širi.

foto: Zorana Jevtić

Na niz pitanja o finansiranju kampanje, Jeremić je rekao da je novac za početak kampanje uložio Đilas, za kojeg je rekao da je imućan čovek, a da je dogovor da u finansiranju kampanje učestvuju svi iz koalicije u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da se nada i finansijskoj pomoći građana. Upitan koliko će novca uložiti u kampanju, Jeremić je rekao da će to biti dovoljno za vođenje kampanje, ali svakako "mnogostruko manje nego što će uložiti vladajuće partije".

"Predložene Ustavne promene nisu dobre"

Jeremić je poručio da predložene Ustavne reforme u oblasti pravosudđa nisu dobre i da se ta stranka zalaže za promenu Ustava Srbije na Ustavotvornoj skupštini, za koju prema njegovim rečima u ovom trenutku nema potrebnih društvenih uslova. On je kazao da predložene reforme nisu dobre jer je suština nezavisnog pravosuđa u tome da mora biti potpuno oslobodjeno pritisaka vlasti i da predložene reforme to ne odražavaju.

foto: Fonet/Medija Centar

Jeremić je kazao da u Srbiji trenutno ne postoje društveni uslovi za normalno vodjenje dijaloga o ključnim pitanjima poput pravde, pravosuđa ili Kosova, pa tako ni o promeni Ustava, kao i da se javne rasprave fingiraju i dodao da narodnjaci smatraju da Ustav treba menjati tek kada se stvore uslovi za široku, objektivnu i slobodnu raspravu.

foto: Marina Lopičić

Predsednik odbora za pravosuđe Narodne stranke advokat Borivoje Borović rekao je da je ovim promenama Ustava sudska vlast daleko od oslobađanja "zagrljaja izvršne i zakonodavne vlasti". On je kazao da se u predlogu sudije i tužioci formalno oslobađaju uticaja druge dve grane vlasti i da se stvara privid koji treba da zadovolji Evropsku uniju i Venecijansku komisiju. On je precizirao da zakonodavna vlast neće direktno birati sudije i tužioce, ali da će birati one koji ih biraju, odnosno da će Skupština birati "istaknute pravnike" koji će biti deo Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužioca.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track