BEOGRAĐANI, OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Najuža ulica u Beogradu nalazi se u Dobračinoj 59!
Foto: Google street view

Od milja je zovu i sokače

BEOGRAĐANI, OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Najuža ulica u Beogradu nalazi se u Dobračinoj 59!

Beograd -

Duga je jedva oko 50 i široka oko dva metra. Dovoljno da ponese titulu najuže

ulice u Beogradu. Stanovnici ove ulice ali i okolnih tepaju joj sokače

BEOGRAD - Na Donjem Dorćolu u Dobračinoj 59 nalazi se ulica koju slobodno možemo nazvati najužom ne samo na Starom gradu već u čitavom Beogradu.

Duga je jedva oko 50 i široka oko dva metra. Dovoljno da ponese titulu najuže

ulice u Beogradu. Stanovnici ove ulice ali i okolnih tepaju joj sokače.

foto: Fonet

O tome svedoči i duhoviti grafit “sokače rađa grešnike”, kojim se verovatno neko od stanara našalio jer su u njemu ne mogu mimoći ni dve komšinice. Jedna od njih je i Fatuša Bajramović koja ovde živi trideset godina.

“Vidite, s jedne strane stare prizemne kuće sa dvorištima, a sa druge, evo, pored moje, napravljena je lepa renovirana dvospratnica”, kaže Fatuša.

“Ovde živim 30 godina. Najveći problem nam predstavlja unošenje glomaznog nameštaja, koji je teško provući kroz skučenu ulicu.Takođe, problem je što nemamo javnu rasvetu. Svako ispred svoje kuće pali sijalicu, a na računima stoji stavka objedinjena rasveta. Tako je i sa održavanjem čistoće. Sami čistimo ulicu, peremo”, kaže gospođa Bajramović i tvrdi da nema goreg mesta u krugu dvojke od ovog sokačeta.

foto: Nebojša Mandić

A da bi ih drugi lakše pronašli, stanari su se snašli, pa su između ostalog, na zidu pored ulaza u sokače auto lakom napisali broj kuće i strelicu koja upućuje namernike koji da bi došli do tog broja, moraju zaći u ovaj nesvakidašnji uski prolaz.

Sokače sa druge strane izbija na ulicu Kneginje Ljubice, koja je paralelna sa Dobračinom, i direktno nailazi na pogon GSP “Dorćol”, odnosno trolejbusku garažu. Međutim, zavučeni, sa dvorištima i bašticama usred centra grada, stanari kažu da buka do njih ni ne dopire.

(Kurir.rs/Starogradski.com/Foto: Google street view)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track