U Surčinu srušen spomenik partizanima

Skandal u opštini Surčin

U Surčinu srušen spomenik partizanima

Beograd -
Vlasti uklonile skulpturu posvećenu borcima u Narodnooslobodilačkom ratu. Skulptura se na tom mestu nalazila 55 godina

BEOGRAD - Istorija se briše jednim bagerom!Na platou ispred Opštine Surčin juče je uklonjen spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu, koji se na tom mestu nalazi „tričavih“ 55 godina.Spomen-obeležje izliveno u bronzi na kojem partizan u jednoj ruci drži bombu, a u drugoj pušku počistile su lokalne vlasti. Došli su s dva bagera i desetak radnika, koji su macolama završili posao. Jovan Milivojević, direktor JKPSurčin“, kaže da će spomenik biti premešten u Bojčansku šumu, gde se nalaze čuvene partizanske baze.- Ploču s imenima boraca palih u Drugom svetskom ratu početkom godine smo prebacili u park preko puta ulice - rekao je on i dodao da su na ovaj način spasli spomenik, koji bi verovatno završio u nekom podrumu, a sada će u ovoj memorijalnoj šumi 4. jula, na Dan boraca, biti otkriven i rehabilitovan.Građani ipak to nisu prihvatili olako.- Kako da mi ne bude žao što ovo rade, plakao bih kao malo dete. Pa, moj otac je bio u partizanima četiri godine, a sad su ove lopuže sve pogazile - ogorčen je meštanin Radoje Radojčić (67), koji je posmatrao rušenje.Potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR Bora Ercegovac kaže da su bili zabrinuti šta će se desiti sa spomenikom, ali da im je laknulo sada kada se on samo premešta na bolje mesto.S njima se ne slažu članovi Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata, a pogotovo njihov generalni sekretar Dragan Novović.- To je zločin koji je počinjen ne samo onima koji su život dali u borbi protiv nacizma već i svim njihovim naslednicima. Umesto da im država da neko obeštećenje, za sve one streljane, zatočene i njihove spaljene kuće, oni ruše uspomene koje su im jedino ostale. A nekad su se ponosili njima - tužno je prokomentarisao Novović, koji je ujedno i član Vladine komisije za ratnu štetu.

Sremski partizaniMarko Perečin Kamenjar - bio je seljak, bez vojne škole, a postao je najpoznatiji borac. Na kraju rata je proglašen za generala i narodnog heroja. Boško Palkovljević Pinki - rođen je kod Sremske Mitrovice. Bio je čuveni bombaš. Poginuo je kao mlad na Fruškoj gori, a nakon smrti proglašen je za narodnog heroja.

General Mirković: Prevrću se u grobu!Stevan Mirković (85), učesnik NOR i general-pukovnik JNA, za Kurir kaže da je uklanjanje ovog spomenika način da vlast zabrani sećanje na prošlost, Tita i tadašnje vrednosti.- Mislim da se naši partizani prevrću u grobu. Ovo je bruka i sramota za Srem! I u Sloveniji je zabranjeno pominjanje Tita i tog boljeg vremena, tako da je ovo način da nateraju ljudi da zaborave, a pojedinci sebi da operu komunističku prošlost - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track