(FOTO) PRIZOR KOJI JE ODUŠEVIO MALIŠANE: Vitezovi prošetali centrom Beograda
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

međunarodni festival viteške kulture

(FOTO) PRIZOR KOJI JE ODUŠEVIO MALIŠANE: Vitezovi prošetali centrom Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Međunarodni festival viteške kulture "Vitez fest 2018" održava se 31. marta i 1. aprila na Beogradskoj tvrđavi.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Današnja povorka krenula je Knez Mihailovom ulicom do Gornjeg grada Beogradske tvrđave, tačnije kod Despotove Kule gde je zvanično počeo kulturno-umetnički program.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na ovogodišnjem festu očekuje se više od 2.000 učesnika iz Srbije i sveta, što je rekord, prema rečima organizatora.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović poručio je na otvaranju da danas možemo da vidimo kako je Beograd izgledao početkom 15. veka kada ga je despot Stefan Lazarević postavio za prestonicu i ujedno zahvalio svima koji su danas doveli decu na Kalemegdan jer, kako je rekao, imaju šta da nauče o svojim slavnim precima.

Mladenović je prisutne pozdravio u ime grada Beograda i poželeo im srećnu Lazarevu subotu, kao i predstojeći praznik - Cvete, saopštio je Sekretarijat za infomiranje grada.

"Danas otvaramo ovu divnu manifestaciju 15. put i obogaćujemo kalemegdansku tvrđavu vitezovma, damama i svim onim što je krasilo Beograd početkom 15. veka, kada je despot Stefan Lazarević postavio naš grad za prestonicu Srba i Srbije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kalemegdan je u tom periodu bio mesto na kojem su se okupljali evropski vitezovi najvišeg reda. Despot Stefan Lazarević je bio predvodnik viteškog reda Zmaja i jedan od najvažnijih i najperspektivnijih vitezova tog doba", rekao je Mladenović.

On je izrazio nadu da ćemo se tokom dva dana trajanja manifestacije bar malo vratiti u slavne dane srpske prošlosti.

" Srpski narod može da se ponosi svojom prošlošću i nadam se da ćemo našu decu naučiti herojskoj istoriji. Na taj način ćemo ih naučiti pravim vrednostima i zbog toga dugujemo zahvalnost Kraljevskom redu vitezova, koji nas 15 godina okuplja na ovaj način. Ova manifestacija je sjajan pokazatelj naše tradicije i naših korena. Želim da zahvalim Beograđanima, jer dovode decu da uče o našoj slavnoj prošlosti. Naša deca bi trebalo da budu ponosna na svoje pretke koji su nosili ime srpstva i viteštva tokom prethodnih vekova", zaključio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vitez fest, manifestacija koju organizuje Kraljevski red vitezova, svake godine se organizuje na veliki praznik dece – Vrbicu (Lazarevu subotu) i Cveti. Pošto su praznici posvećeni deci, akcenat celokupnog festivala upravo je na najmlađima i njihovom obrazovanju o srednjovekovnoj istoriji i kulturnom nasleđu Srbije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vitez festu prethodi “nedelja viteštva”, od 26. do 30. marta, u okviru koje posetioce očekuju predavanja najeminentnijih stručnjaka, prikazivanje filmova, kao i koncert na Beogradskoj tvrđavi.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track