(FOTO) HITLER JE NA DANAŠNJI DAN BEOGRAD SRAVNIO SA ZEMLJOM: Odata pošta poginulima u bombardovanju 6. aprila
Foto: Beoinfo

Položeni venci

(FOTO) HITLER JE NA DANAŠNJI DAN BEOGRAD SRAVNIO SA ZEMLJOM: Odata pošta poginulima u bombardovanju 6. aprila

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili su danas vence na spomen-obeležje u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 6. aprila na Novom groblju.

Siniša Mali je podsetio da je na današnji dan pre 77 godina Beograd još jedanput razaran i uništen, te da je u napadu nacističke Nemačke, koji je počeo rano ujutru, stradalo između 2.500 i 4.000 ljudi.

foto: Beoinfo

- Beograd je bio gotovo u potpunosti razrušen, stotine zgrada i kuća su uništene, Narodna biblioteka je potpuno uništena, a tog dana je poginulo 1.992 ljudi koji su u ovoj Aleji sahranjeni. Iz tog rata, te borbe, smo izašli kao pobednici. Za nas i za našu decu je važno to što se danas borimo za drugačiju Srbiju koja je faktor mira i stabilnosti u regionu, da ekonomski jačamo, borimo se za nova radna mesta i da deci ostavimo bolju i lepšu budućnost – istakao je Mali.

Naša je obaveza, dodao je gradonačelnik, da čuvamo uspomenu na one koji su svoje živote dali tokom svih razaranja.

Ministar Đorđević je rekao da su srpski narod i Srbija uvek u istoriji bili na pravoj strani, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu.

foto: Beoinfo

- Nažalost, žrtve koje je srpski narod pretrpeo bile su velike. Neprijatelj je, dok je još bilo rano jutro i dok je narod spavao, izveo bombardovanje Beograda i Srbije i prouzrokovao velike žrtve i to je činio tokom celog Drugog svetskog rata. Naša dužnost i obaveza je da se sećamo tih vremena, svih žrtava koje su dale svoje živote kako bismo danas živeli u slobodi – naglasio je Đorđević.

Kako je naveo, Ministarstvo će čuvati tradiciju i raditi na tome da „sloboda i ono što su oni ostvarili za nas bude večno“. Događaju je prisustvovao i direktor JKP „Pogrebne usluge“ Dragan Baltovski.

Vence u Aleji stradalih u bombardovanju 6. aprila položili su i Udruženje Beograđana „6. april“ i Udruženje Civilnih invalida rata.

foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas vence ispred Palate „Beograd” na fontani „Vrelo života”, a potom i u porti Vaznesenjske crkve kod granitnog krsta i odao poštu stradalima u bombardovanju Beograda aprila 1941. godine.

Mladenović je istakao da je važno sećati se stradanja naših građana i čuvati ih od zaborava, kako se ono nikada više ne bi ponovilo, iako je Beograd, nažalost, i nakon 6. aprila u više navrata bio bombardovan.

foto: Beoinfo

Sećamo se žrtava uz naravno rečenicu da se nikada ne ponovi. Nažalost mi smo imali tu nesreću da smo bombardovani i posle toga, rekao je Mladenović.

On je dodao da danas Beograd na više mesta obeležava to veliko stradanje i istakao da je zahvaljujući Đoki Vještici i novinarima Studija B ispred Palate „Beograd” izgrađena fontana „Vrelo života” koja podseća na to da se život ne može uništiti.

I zato na današnji praznik Veliki petak kažemo da život pobeđuje, ali i da se moramo sećati nevinih stradalih koji su izgubili svoje živote u ovom besomučnom napadu, napomenuo je Mladenović.

Današnji dan jedan je od najtužnijih u istoriji Beograda. U bombardovanju 6. aprila stradalo je nezvanično više od 4.000 ljudi, potpuno je uništena 621 zgrada, delimično oštećeno više od 6.000, kao i da su stradale crkve, bolnice...

Potpuno je uništena i Narodna biblioteka, koja je izabrana kao vojni cilj da bi se uništila kultura našeg naroda. Jedanaest pilota 6. lovačkog puka jugoslovenske vojske dalo je živote za odbranu Beograda. Oni su oborili čak 40 aviona.

(Kurir.rs/Fonet/Beta/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track