MALI: Do kraja godine počinje izgradnja postrojenja u Vinči
Foto: Marina Lopičić

investicija vredna 300 miliona evra

MALI: Do kraja godine počinje izgradnja postrojenja u Vinči

Beograd -

BEOGRAD - Do kraja godine počeće izgradnja postrojenja u Vinči, u kojem će se prerađivati čvrsti komunalni otpad, čime će konačno biti rešen taj problem, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Grad i konzorcijum koji predvodi francuska kompanija "Suez" potpisali su prošle godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča", a investicija je vredna 300 miliona evra.

Mali je dodao da se tokom godine očekuje završetak potrebne dokumentacije.

"Projekat sređivanja i sanacije deponije 'Vinča' ide svojim tokom, do kraja godine krećemo u izgradnju postrojenja, koje će čvrsti komunalni otpad prerađivati i iz kojeg ćemo prizvoditi električnu energiju", rekao je Mali.

To će biti konacno rešenje velikog problema koji imamo sa komunalnim otpadom, podvukao je gradonačelnik.

On je dodao i da se sa jednom kineskom kompanijom daleko odmaklo sa projektom i pregovorima u vezi sa izgradnjom fabrike za prečišćavnaje otpadnih voda u Velikom selu.

"To su velike, strateške stvari za grad i Beograd će za par godina biti potpuno drugačiji po tom pitanju, biće zeleniji, ekološki čist, zdraviji za našu decu", zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track