VOZAČ BEZ LEKARSKOG, AUTOBUS BEZ TEHNIČKOG: Deca iz tri vrtića iz Beograda skoro tri sata čekala da pođu na rekreativnu nastavu
Foto: Shutterstock

Haos

VOZAČ BEZ LEKARSKOG, AUTOBUS BEZ TEHNIČKOG: Deca iz tri vrtića iz Beograda skoro tri sata čekala da pođu na rekreativnu nastavu

Beograd -

Dva autobusa su nas sačekala na dogovoreno mesto, ali kada je saobraćajna policija počela da vrši provere pred polazak, saznali smo da jedan od autobusa nije prošao tehnički pregled, a da vozač drugog autobusa nema ugovor o radu i papir da je prošao lekarski pregled

Mališani iz tri vrtića na Novom Beogradu, jutros su proveli dva i po sata čekajući da autobusi steknu uslove za polazak i krenu put Tare gde će provesti sedam dana na rekreativnoj nastavi.

Mirjana Opačić, mama jednog petogodišnjaka koji je jutros krenuo na Taru, ispričala nam je šta se dogodilo, i koliko je ova situacija teško pala svim roditeljima koji su se prvi put sada odvojili od svojih mališana.

- Danima se spremamo za ovo putovanje. Moj sin je mali i prvi put se odvajamo, ali jutros je oko 6.30, radostan krenuo da se nađe sa svojim drugarima. Putovanje je organizovao Centar dečjih letovališta u saradnji sa Predškolskom ustanovom "11. april". Išla su koliko znam tri vrtića zajedno, i to "Sunce", "Zvončići" i "Dragan Laković".

Dva autobusa su nas sačekala na dogovoreno mesto, ali kada je saobraćajna policija počela da vrši provere pred polazak, saznali smo da jedan od autobusa nije prošao tehnički pregled, a da vozač drugog autobusa nema ugovor o radu i papir da je prošao lekarski pregled. Zgranuli smo se, jer smo svi čekali da spakujemo mališane i odemo na posao - priča Mirjana Opačić.

Sve do devet sati, vozači i organizatori pokušali su da reše ove probleme. Autobus koji nije imao urađen tehnički pregled je otišao da završi taj posao, a vozač je"skoknuo" po lekarsko uverenje.

- Vaspitači i organizatori rešili su da odvedu mališane na doručak do vrtića, i da tamo ostanu dok se ovaj problem ne reši. Ubrzo se jedan vozač autobusa vratio sa lekarskim uverenjem, ali i vozač koji je izvršio tehnički.

Nije nikome od roditelja bilo jasno kako to da su vozači bili toliko neodgovorni, ali dva i po sata kasnije naša deca su krenula put Tare. Iskreno kada je takva neodgovornost u pitanju, nismo spokojno pustili decu na put, iako su vrlo odgovorne vaspitačica sa njima.

Ja mom sinu nisam ni mahnula jer sa morala hitno da odem na posao, a nije mi svejedno jer se prvi put odvajamo na toliki vremenski period. Ipak nadam se da će sve ostalo da protekne u najboljem redu - ističe majka dečaka.

Ovakve stvari se ne dešavaju prvi put, te nije retkost da se autobusi kvare na sred puta, pa mališani ali i osnovci i srednjoškolci čekaju satima da do popravke dođe.

- Po saznanju da je došlo do kašnjenja polaska dece na rekreativnu nastavu u vrtiću „Nikola Tesla“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je od direktorke Predškolske ustanove „11. april“ izveštaj o razlozima kašnjenja.

Republička prosvetna inspekcija će postupiti u ovom slučaju i utvrditi da li je došlo do propusta u radu nadležnih - saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track