NE DAVIMO BEOGRAD: Javno-privatno partnerstvo više orijentisano ka privatnom profitu nego ka interesu građana
Foto: Filip Plavčić

tribina

NE DAVIMO BEOGRAD: Javno-privatno partnerstvo više orijentisano ka privatnom profitu nego ka interesu građana

Beograd -

Javno-privatno partnerstvo više je orijentisano ka privatnom profitu nego ka interesu građana, poručeno je na tribini na kojoj se govorilo o Spalionici otpada u Vinči, o izgradnji hidroelektrana na Staroj Planini i o niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

Predstavnica inicijative Ne davimo Beograd ocenila je da će potpisano javno-privatno partnerstvo za izgradnju Spalionice otpada u Vinči imati pogubne posledice, jer će, kako tvrdi, uticati na budžet građana, ali i na zdravlje, i da će zbog toga bez posla ostati skoro 12.000 ljudi koji rade na prikupljanju sekundarnih sirovina u srpskoj prestonici.

"Pokazalo se da će sledećih 30 godina, grad Beograd izdvajati minimum 38 miliona evra za usluge spaljivanja otpada od kojih će 70 odsto najmanje te cifre ići direktno kroz uvođenje nove takse za tretman otpada, znači plaćaćemo mi kroz svoje račune. S druge strane, grad se obavezao na izgradnju dodatne infrastrukture na raseljavanje stanovništva koje živi tamo", ocenila je predstavnica Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Ksenija Radovanović.

Dodala je i da sporazum karakteriše izvlačenje sredstava u korist privatnog investitora i da to sve može da donese velike štetne posledice po razvoj reciklaže u Beogradu.

Iz inicijative su rekli i da su ispod radara prošle stvari, a koje pripadaju javnom-privatnom partnerstvu se elementima koncesije - bilbordi po gradu.

"Prvi javni toalet između gradske skupštine i republičke skupštine, je nastao tako što ga je Alma Kvatro firma postavila. Nadležni su bez ikakve konsultacije s javnošću, čak i bilborde, dali na 25 godina privatnom partneru, bez toga da su razmislili da li građani žele da im iskaču reklame na bilbordima, autobuskim stanicama, javnim toaletima i na kantama za smeće. Čini se da je tendancija da se sve što se može ne rasproda, nego da se preda nekome da izvlači novac iz javne usluge", rekla je predstavnica Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Jovanović: Stara planina ugrožena malim hidroelektranama

Kada je reč o izgradnji hidrelektrana, na tribini je zaključeno da će se na 58 lokacija na Staroj planini graditi male hidroelektrane zbog kojih će nestati reke koje se tu nalaze i da se one grade uprkos zakonu koji propisuje da na toj lokaciji nije dozvoljeno da se gradi, jer je to zaštićeno područje.

"Prave se derivacione hidroelektrane zbog kojih nestane sve što je živelo u toj reci. To je najjeftinija varijanta hidropostrojenja. Niko nije rekao da će gurati reke u cevi i da će reke na tim lokacijama na Staroj planini nestati. Kada nestane reka, i voda za piće, nestaće i ljudi", istakao je Aleksandar Jovanović iz "Saveza mesnih zajednica Stara planina" .

Predstavnik udruženja "Ne damo niški aerodrom" Mladen Jovanović je rekao da se o koncesiji i dalje ne zna puno i da Nišlije i dalje brinu o njenom sadržaju jer znaju da ona utiče na ceo proces preuzimanja niškog aeroddroma od državne vlasti.

"Situacija sa poklanjanjem niškog aerodroma centralnom nivou vlasti očigledno ima veze i sa koncesijom Aerodroma 'Nikola Tesla', jer je ona predvidela ograničenje koje će se odnositi samo na niški aerodrom i koje će ograničiti njegov razvoj", istakao je Jovanović.

(Kurir.rs/N1, J.Mirković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track