Najnovije vesti

STIGLA PRVA OD 54 BEOGRADSKE FONTANE: Evo kako izgleda (FOTO)
Foto: Foto: Grad Beograd

u zemunu

STIGLA PRVA OD 54 BEOGRADSKE FONTANE: Evo kako izgleda (FOTO)

Beograd

Time je ovaj javni prostor upotpunjen i oplemenjen sadržajem koji je tu bio planiran, a Zemun i Beograd dobili su još jednu vrednu savremenu skulpturu u javnom prostoru.

 - Ova fontana je mnogostruko umetničko i urbano dostignuće koja kroz izražajnost postavljenog stuba, kvadratne osnove i izvora iz kojih se voda sliva daje signal prolaznicima da treba da predahnu i u tome ih navodi da polgedaju prema Gardošu koji se sagledava kroz Lagumsku ulicu. Urađena je u aranđelovačkom mermeru plavi tok. Za ovu vrstu meremera geološka svojstva promena boje su svojevrsna zagonetka, gruba i rudimentarna svetlosiva pod nalivanjem i protokom vode dobija i simbolično plavetilo - rekao je profesor na FLU, Nikola Šuica.

foto: Foto: Grad Beograd

Pitanje mementa za rimski Zemun za nekdašnji Taurunum je i ostvarenje koje je izuzetno izražajnom sinergijom sačinio Dušan Petrović, profesor vajarstva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.

foto: Foto: Grad Beograd

U ovom zamišljenom i za građane i posetioce funkcionalnom spomeniku, uspeo je da ostvari splet mermera plavi tok i brižljivo centriranih mesinganih malenih izvorišta za proticanje vode na svim nivoima strukture. Forma arhitektoničnosti nas podseća na opstajanje u vremenu i nadgradnju u obnavljanjima. Novom zemunskom fontanom koja je ujedno i spomenik, zajednički možemo da svedočimo današnju energiju sabiranja i razmišljanja o prošlosti, i da je na uočljivom mestu simbolički predamo ka dolazećem vremenu.

foto: Foto: Grad Beograd

 - Tokom ove godine u planu je da se postavi jos nekoliko fontana i savremenih skulptura. Ideja je da se većina ovih fontana uradi u saradnji sa najistaknutijim umetnicima, a jedna od njih je i skulptura "Tripod" Koste Bogdanovića koja će u saradnji sa NIS-om biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije, s tim da će ispod skulpture biti vodena površina - umirena fontana u kojoj će se ona ogledati - rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...