Najnovije vesti

BEOGRADSKE VLASTI SMISLILE KAKO DA ZAŠTITE ĆIRILICU: Zakupcima gradskih prostorija 5 odsto popusta, ako istaknu firmu na našem pismu
Foto: Dado Đilas

zaštita ćirilice

BEOGRADSKE VLASTI SMISLILE KAKO DA ZAŠTITE ĆIRILICU: Zakupcima gradskih prostorija 5 odsto popusta, ako istaknu firmu na našem pismu

Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada biti doneta prva konkretna odluka u cilju zaštite i promovisanja ćirilice.

"Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos", rekao je Vesić novinarima u Beogradu.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

"Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Chirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo", istakao je Vesić.

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

"Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo...niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna", zaključio je zamenik gradonačelnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...