MAMAMA ODSAD LAKŠE: Već iz porodilišta šalje se zahtev za novčana davanja za treće dete
Foto: Profimedia

lepa vest

MAMAMA ODSAD LAKŠE: Već iz porodilišta šalje se zahtev za novčana davanja za treće dete

Beograd -

BEOGRAD - Za svako treće dete rođeno u Beogradu, majke već u porodilištu mogu podneti zahtev za novčana davanja od 30.000 dinara koliko izdvaja Grad.

Podnošenje zahteva već u porodilištu omogućeno je zahvaljujući unapređenoj verziji informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet" koju je pustila u rad Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

foto: Profimedia

Porodilje su do sad preko informacionog sistema "Bebo, dobro došla na svet" mogle da podnesu zahtev za tri novčana davanja: novčano davanje porodilji, novčano davanje nezaposlenoj porodilji i novčano davanje porodilji za prvorođeno dete.

"Stupanjem na snagu Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda omogućeno je svim porodiljama, nezavisno od visine prihoda, da ostvare pravo i na četvrto novčano davanje u iznosu od 30.000 dinara.

Pravo na ovo novčano davanje mogu ostvariti porodilje za dete rođeno od dana stupanja na snagu ove odluke", navodi se u saopštenju Kancelarije za IT.

Kancelarija je izmenila informacioni sistem "Bebo, dobro došla na svet" tako da je omogućeno da sve porodilje već u porodilištu podnesu zahtev za ovo novčano davanje.

Kancelarija za IT i elektronsku upravu je od 1. jula pustila u produkciju unapređenu verziju ovog informacionog sistema koja je usklađena sa novim uslovima za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak shodno izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

foto: Profimedia

Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track