DRAMA U USTANIČKOJ U 5 UJUTRU, GRAĐANI BLOKIRALI ULAZ U ZGRADU: Policija došla da iseli izbeglice, pa naišla na barikadu aktivista! 7 PRIVEDENO?! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook, Združena akcija Krov nad glavom

Iseljenje odloženo za 15. avgust

DRAMA U USTANIČKOJ U 5 UJUTRU, GRAĐANI BLOKIRALI ULAZ U ZGRADU: Policija došla da iseli izbeglice, pa naišla na barikadu aktivista! 7 PRIVEDENO?! (VIDEO)

Beograd -

BEOGRAD - Ni četvrti pokušaj da se iseli jedan od izbegličkih stanova u Ustaničkoj ulici u Beogradu nije uspeo. Sprečila ga je grupa aktivista koji su blokirali ulaz u zgradu, a prema njihovim tvrdnjama, koje još nisu potvrđene, sedmoro ih je privedeno.

Stanari 11 stanova u toj zgradi, uglavnom izbeglice iz bivše SFRJ, i raseljeni sa Kosova, dobili su rešenja da se isele. Stanovi u kojima žive dodeljeni su izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su na konkursu Komesarijata za izbeglice sakupile više bodova.

U Komesarijatu su rekli da je o kriterijumima za dodelu stanova, odlučivala Uredba o stambenom zbrinjavanju izbeglica, i Zakon o izbeglicama. Jutros je trebalo da bude iseljen Dejan Lazović, koji je 1999. godine izbegao iz Peći, prenosi N1.

Prema snimku koji je emitovala Fejsbuk stranica Kolektivna odbrana stanara, Komesarijat je navodno odložio do 15. avgusta prinudno iseljenje izbeglica iz stanova u Ustaničkoj ulici broj 244g, a deo aktivista i aktivistkinja je, prema njihovim tvrdnjama, priveden u policijsku stanicu na Paliluli

Aktivisti Združene akcije Krov nad glavom i Kolektivne odbrane stanara probili su i su jedan od kordona policije i uspeli da se okupe na samom ulazu u zgradu, kako bi sprečili izvršitelja nameri da ih prinudno iseli izbeglice, upravo po zahtevu Komesarijata za izbeglice. Deo aktivista ostao je i na prilazima sa obe strane, blokiran policijom.

"Jake policijske snage rano jutros, u 5 časova, zaposele su zgradu u Ustaničkoj 244g u kojoj su smeštene izbeglice čije kako bi pružile asistenciju prinudnom izvršitelju u Kordonima su bili blokirani i svi prilazi. Podsećamo, od 23. Jula do 10. Avgusta najavljena su iseljenja izbeglih i raseljenih iz ratova 90 ih. Iseljenja će se dešavati gotovo svakoga dana, od 9 časova ujutru. Dvadesetoro ljudi se suočava sa životom na ulici, među kojima su samohrane majke, stari i bolesni i ratni veterani sa invaliditetom. Pozivamo sve vas dobre ljude da nam se pridružite u odbrani prava na jedini krov nad glavom", stoji u postu pomenutog udruženja na društvenoj mreži Fejsbuk.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Facebook, Združena akcija Krov nad glavom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track