SPC DOBIJA NOVU ZGRADU PATRIJARŠIJE: Irinej uskoro stoluje kod Hrama Svetog Save
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Gradnja nove zgrade na vračaru

SPC DOBIJA NOVU ZGRADU PATRIJARŠIJE: Irinej uskoro stoluje kod Hrama Svetog Save

Beograd -

BEOGRAD - Patrijarh srpski uskoro će stolovati na novoj adresi na Vračaru. Nedaleko od Hrama Svetog Save biće izgrađena nova zgrada Patrijaršije u koju će, se pored rezidencije poglavara SPC, smestiti i članovi i službenici Svetog arhijerejskog sinoda.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ovim poduhvatom biće ispunjena davnašnja želja vrha SPC o novom objektu i rasterećenju postojećeg Patrijaršijskog dvora na Varoš kapiji. Novo crkveno sedište biće izgrađeno na Vračarskom platou, omeđeno Hramom, Parohijskim domom i Narodnom bibliotekom Srbije. U planu je rekonstrukcija ovog prostora u okviru koje će biti sproveden projekat izgradnje nove zgrade Patrijaršije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglašava da će centralno mesto vizure Vračarskog platoa i ubuduće zauzimati Hram, do koga će voditi sve okolne staze i prilazi.

foto: Filip Plavčić

"U dogovoru sa patrijarhom Irinejom angažovali smo tim arhitekata koji će početi da radi na arhitektonskom uređenju platoa ispred Hrama. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade, gde će biti sedište Njegove svetosti i Svetog sinoda, tako da će sve to činiti jedinstvenu celinu. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i naroda.", kaže Vesić.

U prestoničkoj skupštini ukazuju i na to da je završetak radova na Hramu izuzetno bitan za Beograd, jer je ova svetinja, uz Kalemegdan i Skadarliju, među tri najposećenija mesta u Beogradu. U vrhu SPC ne skrivaju zadovoljstvo zbog najave gradskih vlasti o izgradnji novog sedišta patrijarha:

foto: Zorana Jevtić

"Nedovoljno je poznato da je postojeća zgrada Patrijaršije, podignuta 1935. godine, odavno neuslovna i nedovoljna za obavljanje čak i osnovnih misija naše crkve. U njoj su, pored kabineta, sale za saborske sednice, reprezentativnog salona za sastanke i soba episkopa, smešteni i Muzej SPC i deo crkvene arhive. U ovoj palati rade patrijaršijska i administracija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, crkvena izdavačka kuća i štamparija", navode u sedištu SPC.

U SPC kažu da je plan da po preseljenju Njegove svetosti i sinodskog aparata na Vračar stara zgrada postane administrativno sedište Arhiepiskopije i mesto gde će se održavati sabori SPC.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track