EKO UŽIVANCIJA: Predsednik opštine Grocka sa ženom i ćerkom putovao u Italiju, a račun platilo komunalno preduzeće Eko Grocka
Foto: Marina Lopičić

cena prava sitnica

EKO UŽIVANCIJA: Predsednik opštine Grocka sa ženom i ćerkom putovao u Italiju, a račun platilo komunalno preduzeće Eko Grocka

Beograd -

Prvi čovek beogradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović, na put u Italiju, koji je nedavno organizovalo komunalno preduzeće “Eko Grocka”, poveo je i dva člana svoje porodice - suprugu Zoricu i ćerku Jelenu.

Fotografiju računa “Eko Grocke” za avionske karte dvoje predstavnika njihovog rukovodstva, direktora Miloša Bugarčića i njegove zamenice Marije Milanović, ali i tri člana porodice Simonović, poslednjih dana je postala hit na društvenim mrežama. Ukupna cena ove usluge, kako se može videti na dnu izveštaja, iznosi 247.900 dinara.

Na pitanja koji je povod putovanja, u kom svojstvu su u njemu učestvovale pomenute Zorica Simonović i Jelena Simonović Stanišić, te su troškovi puta fakturisani na javno preduzeće, nažalost, ni posle skoro nedelju dana upornog insistiranja, nismo dobili ni od predsednika opštine Simonovića, ni od nadležnih opštinskih službi, ali ni od preduzeća “Eko Grocka”.

Stoga za sada ostaje samo pretpostavka da povod višednevne posete Italiji (18-20. jul) leži u činjenici da je društvo za posebne namene “Eko Grocka” d.o.o. nastalo kao plod javno-privatnog partnerstva između opštine i italijanske firme “Magip”, pa i da je reč o poslovnoj poseti koja je zgodno prerasla i u porodično putovanje Simonovića. S druge strane, kako smo nezvanično saznali, Simonovićeva supruga bila je svojevremeno postavljena na mesto savetnice predsednika Grocke, mada nije izvesno da li je i dalje na toj funkciji, dok ćerka Jelena nije zaposlena u opštini.

Simonović je, inače, poznat po raznim aferama koje su pratile njegove mandate na čelu opštine Grocka od 2005. do 2012. godine, ali i period koji je potom proveo na čelu “Železnica Srbije” (2012-2014) pre nego što je smenjen sa te funkcije. Sporni ugovori i nikad ostvareni planovi obeležili su njegove mandate predsednika opštine Grocka 2005. i 2012. godine. Tada je, između ostalog, potpisao i ugovor sa “Srbijagasom” u vrednosti od 21 milion evra za izgradnju gasovoda u Grockoj bez potpune dokumentacije. Projekat do danas nije završen.

Dok je bio na čelu “Železnica”, na službena putovanja potrošio je oko 160.000 evra, u restoranima na račun preduzeća naručivao specijalitete s tartufima, a u menadžmentu preduzeća zaposlio je stranačke kolege, uglavnom iz Vrčina, odakle je i on.

Sve to, izgleda, nije bilo dovoljno, pa je i sina Jovicu Simonovića uhlebio u državnoj firmi „PMC inženjering“. Sporna je bila i izgradnja podvožnjaka ispod pružnog prelaza u Vrčinu, samo dvesta metara od njegove kuće.

“Blic je ranije objavio kako su se na njegovom placu u Vrčinu mogli videti novi drveni železnički pragovi, namenjeni za izgradnju i rekonstrukciju ruiniranih srpskih pruga, ali su po Simonovićevoj zamisli ipak bili potrebniji za njegov vinograd.

Preduzeće “Eko Grocka” je nastala u julu 2015. kao rezultat javno-privatnog partnerstva. Vrednost ulaganja Italijana u rešavanje komunalnih problema u tom delu grada cenila se na deset miliona evra, a uvođenje novog sistema najavilo je do 10 odsto niže cene za odnošenje smeća i grejanja. Ipak, lošu reputaciju firma je među delom Gročana stekla i zbog više od 3.000 opomena fizičkim i pravnim licima za neredovno plaćanje, kada su ujedno pokrenuti i postupci prinudne naplate.

(Kurir.rs/Blic, A.Ristović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track