Đilas ključ za rešenje drame u Pozorištu na Terazijama?

Đilas ključ za rešenje drame u Pozorištu na Terazijama?

Beograd -
Razlog odlaganja sednice sastoji se u činjenici da je obiman materijal predstavnika sindikata o radu pozorišta, koji je najpre dostavljen medijima u četvrtak 5. jula, prosleđen Upravnom odboru tek u petak poslepodne i da tehnički nije bilo moguće za tako kratko vreme proučiti isti

BEOGRAD - Sednica Upravnog odbora (UO) Pozorišta na Terazijama, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog, kako je saopšteno, prekratkog roka za upoznavanje sa materijalom sindikata o problemima u tom teatru, dok sindikat tvrdi da UO tako samo "kupuje vreme" i da će zato materijal poslati gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

U međuvremenu, pojavila se i peticija među zaposlenima koji se protive iznošenju "prljavog veša" u javnost.

"Razlog odlaganja sednice sastoji se u činjenici da je obiman materijal predstavnika sindikata o radu pozorišta, koji je najpre dostavljen medijima u četvrtak 5. jula, prosleđen Upravnom odboru tek u petak poslepodne i da tehnički nije bilo moguće za tako kratko vreme proučiti isti", saopštila je danas PR služba Pozorišta na Terazijama.

Predsednik UO, operski pevač Ivan Tomašev smatra da je potrebno saslušati objašnjenja i dobiti odgovore direktora pozorišta Mihaila Vukobratovića u vezi sa navodima sindikata "kako bi se izbegla opasnost da se o eventualnim problemima u kući razgovara preko medija", navodi se u saopštenju.Za sada nije poznat novi datum održavanja sednice UO.

Vukobratović još uvek nije dao svoje viđenje situacije, a prethodno je rekao da će se oglasiti kada prouči materijal.

Samostalni sindikat i Sindikat muzičkih umetnika Pozorišta na Terazijama danas su održali svoju sednicu, kojoj su prisustvovala i dva člana UO iz redova zaposlenih - glumica Elizabeta Đorevska i pevač Ljubiša Dinčić, kao i predsednik Sindikata kulture Beograda Dragan Todorović.

Predsednik Samostalnog sindikata Branislav Jović izjavio je da su sednicu UO "jedva čekali" i da ovo odlaganje ocenjuju kao "klasičan pokušaj kupovine vremena".

On je dodao da se materijal sindikata nalazi i na oglasnoj tabli u Pozorištu. Direktoru se zamera neracionalo trošenje novca i na više od 20 stranica navode se optužbe na račun rukovodstva - da ulazi u dugove bespotrebno, a štedi na svojim ljudima, da se isplaćuju visoki honorari spoljnim saradnicima a zaposleni nemaju ni osnovna sredstva za rad...

O svemu tome sindikati će sutra pismeno obavestiti Đilasa kome su se, kako je rekao Jović, još 29. februara, a zatim 27. jula obratili sa molbom za pomoć da se prevaziđu problemi ovog pozorišta, ali odgovor nisu dobili.

"Ovoga puta šaljemo Vam i materijal, analizu pojedinih događanja i negativnih pojava, uključujući i radnje protivne krivičnom zakonu. Želimo da verujemo da Vi to ne podržavate, te da ste spremni da postupite u skladu sa Vašim nadležnostima", ističe se, između ostalog, u pismu.

PR služba Pozorišta na Terazijama saopštila je da zaposleni u tom teatru potpisuju dokument kojim izražavaju neslaganje sa postupcima predstavnika reprezentativnih sindikata.

"Ovaj dopis je spontana i prirodna reakcija zaposlenih u Pozorištu na Terazijama posle ishitrene i nepromišljene konferencije za medije", koju su organizovali Jović i predsednik sindikata muzičkih umetnika Aleksandar Petković, "bez prethodne konsultacije, obaveštavanja ili saglasnosti ostalih članova sindikata".

"S obzirom da su izneti podaci i informacije iza kojih većina zaposlenih - stalnih ili honorarnih saradnika, ne može da stane, želimo da se distanciramo od čitavog dodađaja i da svojim potpisom pokušamo da zaštitimo kako lični, tako i integritet Pozorišta na Terazijama", kaže se u dopisu koji je do sada potpisalo 73 zaposlenih.

Na današnjem sindikalnom sastanku ovaj dopis je ocenjen kao emotivna reakcija neobaveštenih kolega, među kojima su, kako je rečeno, i neki sasvim mladi honorarci.Petković je izjavio da "oni mogu da potpisuju šta hoće, kao građani, ali mi ovde idemo zvanično, kao institucija, na osnovu principa sindikalnog organizovanja".Glumica Đorevska napomenula je da je zbunjena, jer, kako je rekla, od početka trećeg mandata direktora Vukobratovića svi po hodnicima kritikuju loše stanje, a povlače se sada kada je sindikat sve analizirao i taksativno saopštio.Todorović je napomenuo da to "nije jedini slučaj nedostatka građanske hrabrosti, jer ljudi ogovaraju, ali neće javno da se zamaraju"."Vi ste preduzeli dobar redosled poteza, kroz institucije. Na sindikatu je da pokreće stvari, ma koliko to izgledalo sizifovski", ocenio je predsednik Sindikata kulture Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track