SREĆAN POLAZAK U ŠKOLU: U Beogradu ove godine 16.744 đaka prvaka, a evo gde će ih biti najviše
Foto: Marina Lopičić

početak nove školske godine

SREĆAN POLAZAK U ŠKOLU: U Beogradu ove godine 16.744 đaka prvaka, a evo gde će ih biti najviše

Beograd -

BEOGRAD - Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak čestitao je beogradskim prvacima polazak u školu, a ostalim učenicima poželeo srećan početak nove školske godine.

U 202 beogradske osnovne škole danas kreće 16.744 prvaka.

Najviše prvaka ima u opštinama Novi Beograd (2.210), Zemun (1.769) i Čukarica (1.766), dok će najmanji broj dece prvi put sesti u školske klupe u Sopotu (174), Barajevu (213) i Savskom vencu (350).

"Kao i prošle godine, najviše prvaka primiće OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, njih 285, dok na teritoriji Beograda najmanje novih đaka ima škola 'Milorad Labudović - Labud', Baroševac, Lazarevac, njih 14.

"Beogradske škole su spremno dočekale početak nove školske godine. Spremni smo na vreme i za predstojeću grejnu sezonu, ali nas čeka i radna jesen. Nastavljamo sa investicijama u škole i do kraja godine radovi će započeti na više od 25 škola, ukupne vrednosti gotovo 300 miliona dinara", rekao je Gak.

Kako je istakao, uskoro počinju radovi na obnovi fasada pet beogradskih škola - OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici, OŠ "Petar Kočić" u Zemunu, OŠ "Karađorđe" na Voždovcu, OŠ "Marija Bursać" na Zvezdari i Gimnazija "Sveti Sava".

Uporedo s tim biće rekonstruisan stari deo OŠ "Cana Marjanović" u Sopotu, što je investcija procenjena na oko 37 miliona dinara, krenuće se sa velikom rekonstrukcijom škole "Kralj Petar II Karađorđević" na Vračaru, vrednosti 35 miliona dinara, biće sanirani toaleti u OŠ "Milan Rakić" na Novom Beogradu, za šta je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojio šest miliona dinara, u četiri osnovne škole kompletna fasadna stolarija će biti zamenjena, u srednjoj PTT školi podovi se menjaju i izvode molerski radovi, rekonstruisaće se i škola "14. oktobar Grocka", vrednosti oko 15 miliona dinara.

Spremno je još sedam dodatnih projekata manjih vrednosti koji se odnose na manje sanacije - sanacije vlage, postavljanje rampi za osobe sa invaliditetom i adaptacije toaleta za njihove potrebe, postavljanje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, ugrađivanje sistema za poboljšanje grejanja i tako dalje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track