Najnovije vesti

SKUPŠTINA BEOGRADA OSUDILA GOVOR MRŽNJE ŽELJKA VESELINOVIĆA:  Napadom na premijerku narušio ugled i dostojanstvo gradskog parlamenta
Foto: Marina Lopičić, Vladimir Šporčić

reakcija na skandal

SKUPŠTINA BEOGRADA OSUDILA GOVOR MRŽNJE ŽELJKA VESELINOVIĆA: Napadom na premijerku narušio ugled i dostojanstvo gradskog parlamenta

Beograd

BEOGRAD  - Skupština Beograda usvojila je danas Zaključak kojim je osudila govor mržnje odbornika i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Željka Veselinovića, navodeći da je on na taj način "narušio ugled i dostojanstvo gradske skupštine".

Rasprava o toj tački trajala je tri i po časa, a odbornici vladajuće koalicije sa govornice su osudili izjavu Veselinovića u kojoj je na vulgaran i seksistički način vredjao premijerku pošto se nije složio sa njenim izjavama o rijaliti programu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Veselinović je potom uputio javno izvinjenje premijerki Brnabić i svim gradjanima Srbije na, kako je naveo, jednom "neprimerenom i vulgarnom postu koji je shvatajući grešku odmah izbrisao".

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Dragan Djilas ocenio je da je izjava Veselinovića neprimerena i uvredljiva i da je niko iz Saveza za Srbiju ne podržava.

Djilas je rekao da članove Saveza za Srbiju vredjaju svakog dana u medijima i da je zato moguće da neko reaguje u afektu kao Veselinović, jer kako je ocenio, "nemaju svi snagu kao Bora Novaković da trpi dok mu se unose u lice i vredjaju ga".

Kako je ocenio, mnogo je veća uvreda saopštenje SNS-a iz Čačka u kome se navodi da će Savez za Srbiju, ako dodje na vlast, "silovati sve žene".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Djilas je raspravu i glasanje o govoru mržnje Veselinovića nazvao rijaliti programom a potom je sa kolegama iz odborničke grupe izašao uz navode da će se vratiti kada se nastavi rasprava o drugim tačkama dnevnog reda.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Mirković rekao je da je Veselinović i ranije vredjao odbornice i nazivao ih "glupačama, ćurkama, polu-svetom", a da je vrhunac njegovog govora mržnje bilo pozivanje na "silovanje premijerke Ane Brnabić".

On je dodao da je Veselinović danas mogao Skupštini grada usmeno da podnese ostavku, čime bi, kako je rekao, očuvao deo ugleda, "a pokazao bi i zrno ljudskosti".

Odbornici SNS-a su najavili da neće odustati od zahteva da Veselinović podnese ostavku na mesto odbornika jer smatraju da nije dostojan da bude medju 109 članova Skupštine Beograda.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Šef odborničke grupe PSG-Gradjanski blok 381 Rade Veljanovski kazao je da ta grupa osudjuje izjavu Veselinovića i da nikada nije i neće opravdavati govor mržnje, ali je i dodao da se mora reagovati na svaki primer takvog istupanja.

Ta odbornička grupa je napustila sednicu posle rasprave o Veselinoviću navodeći da je potrošeno vreme za raspravu za još 24 "jako važne" tačke dnevnog reda što je kako su ocenili, slično onom što se dešava i u Skupštini Srbije.

Šef odborničke grupe SPAS Željko Ivanji rekao je da se uvredom na uvredu ništa ne dobija i da se svaki govor mržnje mora osuditi kako država i društvo ne bi počeli da liče na rijaliti.

Sednica je posle usvajanja zaključka kojim se osudjuje izjava Veselinovića nastavljena raspravom o drugim tačkama dnevnog reda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...