DECA SU ZAKON: Završena protestna šetnja trudnica i porodilja do Vlade Srbije
Ilustracija, Foto: Profimedia

nezadovoljnE Zakonom o podršci porodicama sa decom

DECA SU ZAKON: Završena protestna šetnja trudnica i porodilja do Vlade Srbije

Beograd -

BEOGRAD - Protestna šetnja trudnica i porodilja završena je nešto pre 19 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu pozivom na usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, izmedju ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Učesnici skupa, njih oko 1.000, ocenili su da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, čija je primena počela 1. jula, "ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski" dok su sa razglasa puštali dečje pesme.

Saobraćaj u delu Ulice kneza Miloša bio je povremeno blokiran tokom trajanja skupa a gužve u tom delu Beograda i dalje su velike.

Protestna šetnja trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, krenula je nešto posle 17 časova sa beogradskog Trga Nikole Pašića ka Vladi Srbije.

Učesnici šetnje pod sloganom "Mame su zakon" nose transparente na kojima piše "Solidarnost", "Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara - neka hvala", "Bebe da se radjaju a ne sićom da nas gadjaju", "Deca su zakon", "Novogodišnja rasveta preča od deteta".

Medju okupljenima su lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović, poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.

Prema objavama sa društvenih mreža, protest "nije politički obojen" a organizovale su ga kako se navodi, trudnice i porodilje od kojih će neke zbog promene načina obračuna zarada tokom porodiljskog odsustva ili zbog nege deteta, primati "veoma mali mesečni iznos".

Saobraćaj je blokiran na Trgu Nikole Pašića u smeru ka Bulevaru kralja Aleksandru kao i na početku Ulice kneza Miloša u smeru ka Mostaru.

Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije danas Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se izmedju ostalog traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade. "Od kad je ovaj zakon stupio na snagu, od 1. jula ove godine imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose iznose tokom porodiljskog odsustva sa posla, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće. Želimo da se odredjene odredbe u ovom zakonu izmene", rekla je Macura.

Ona je rekla da se izmenama zakona traži da pun mesečni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva sa posla rada radi posebne nege deteta ne može biti manji od minimalne zarade utvrdjene na dan podnošenja zahteva. "Izmene zakona koje su predložile predvidjaju da se osnovica naknade zarade obračunava tako što se zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi podeli sa 12 umesto važećim zakonom predvidjenih 18 meseci", rekla je Macura.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track