SKUPŠTINA GRADA USVOJILA PREDLOG KURIRA: Janisu Janulisu ulica na Voždovcu
Foto: Kurir

I zvanično

SKUPŠTINA GRADA USVOJILA PREDLOG KURIRA: Janisu Janulisu ulica na Voždovcu

Beograd -

Srpski dobrotvor Janis Janulis konačno je dobio ulicu u našoj prestonici današnjom odlukom Skupštine grada Beograda, a na inicijativu Kurira.

Po Grku koji je nesebično pomogao srpskoj vojsci kada je desetkovana i iznemogla stigla na Krf 1916. godine posle Albanske golgote nosiće naziv deo Ulice Vojvode Toze na Voždovcu.

foto: Printscreen

Odbornici Skupstine Grada jednoglasno su usvojili predlog koji je Komisji za spomenike i nazive trgova i ulica podnela urednica u Kuriru Jelena Spasić, a za šta nam je ideju dao naš čitalac Aleksandar Milenković iz Ostružnice.

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupstine Grada rekla je pred odbornicima da će o Janisovoj nesebičnost, požrtvovanosti i dobroti čuti i buduća pokolenja.

- Bićemo mu večno zahvalni na toj pokazanoj ljubavi i poštovanju prema Srbiji i srpskom narodu – rekla je Radulovićeva.

foto: Kurir

Na zemlji Janisa Janulis u selu Agios Mateos Drinska divizija podigla je logor gde su se vojnici oporovljali I odakle su otišli na Solunski front, ali i spomenik saborcima koji su bas tu preminuli i sahranjeni. Kosti 560 Srba su 1939. prenete u tada sagrađenu spomen-kosturnicu na Vidu, a Janis Janulis je svojim potomcima ostavio u amanet da zemlju u kojoj su počivali srpski junaci nikada ne obrađuju i ne gaze.

Ulica u prestonici Srbije, u godini kada slavimo vek od završetka Prvog svetskog rata je najmanje čime smo mogli da se odužimo Janisu Janulisu, velikom čoveku i prijatelju Srba.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track