SMRDIBUBE NAVALILE U BEOGRADSKE STANOVE: Ima ih svuda, lepe se na veš, mile po terasama... Već 5 godina prava su napast, a evo otkud kod nas
Foto: Profimedia

namnožile se...

SMRDIBUBE NAVALILE U BEOGRADSKE STANOVE: Ima ih svuda, lepe se na veš, mile po terasama... Već 5 godina prava su napast, a evo otkud kod nas

Beograd -

Beograđani poslednjih nedelja ne mogu da pronađu odgovarajući način da se odbrane od najezde dosadnih insekata. Izrazito toplo i vlažno letnje vreme bilo pogodno za prenamnožavanje

Sugrađani širom prestonice poslednjih nedelja ne mogu da pronađu adekvatan način kako bi se odbranili i zaštitili od naleta smrdibuba.

foto: Youtube Printscreen

Ovi mali zeleni insekti postali su prvi vesnici jeseni, a stručnjaci objašnjavaju da je izrazito toplo i vlažno letnje vreme ove godine bilo pogodno za njihovo prenamnožavanje.

- U jesen, kada nastupaju hladnije noći i jutra, smrdibube traže pogodan zaklon u kojem će neaktivno provesti nepovoljan hladan period - objašnjavaju za Novosti zaposleni u Zavodu za bicide i medicinsku ekologiju.

- Tokom leta ženke snesu jaja u pukotine kore drveća iz kojih se razvijaju larve koje prezime zimu, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke.

Prema zvaničnim podacima Zavoda, najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, kao i u onima gde ima mnogo zelenila. U Beogradu je potvrđeno i prisustvo vrste "kupionova stenica" ili "smrdljivi martin", koji je najčešće braon-zelene boje sa narandžastim nogama. Mada u poslednje vreme beleži se i prisustvo invanzivne vrste poreklom iz istočne Azije, koja se od 2011. godine širi po evropskim zemljama, i koja predstavlja poljoprivrednu štetočinu.

- Ima ih svuda, uleću u stan, lepe se na veš koji se suši na terasi i ostavljaju karakterističan miris zbog kojeg iznova sve moram da perem - objašnjava Marijana koja stanuje u Mirijevu.

- Pošto smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovništvo, nadležni ne planiraju njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track